MCQs on Prose Of The Age Of Pope

MCQs on Prose Of The Age Of Pope

Introduction To Prose Of The Age Of Pope (1700-1744)


The earlier part of the 18th century or the Augustan Age in English literature is called the Age of Pope, because Pope was the dominating figure in that period. With the growth of new middle classes, there was an increasing demand for the printed word, and writing became a profession. Authors were now professional, full-time writers, not only of books or plays, many famous newspapers and magazines were started at this time and most of the great writers of the time were also journalists.

The great prose writers of the Age of Pope were Defoe, Addison, Steele and Swift. The prose of this period exhibits the Classical qualities- clearness, vigour and direct statement. All the MCQs onProse Of The Age Of PopeMultiple Choice Questions are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs on 18th Century Literary Characteristics


These objective questions on “The Age of Pope Prose” MCQs multiple choice questions with answers includes critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts of englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of NTS, FPSC, PPSC, PCS, CSS, B.A, B.A(Hons), M.A, M.Phil, Phd, Teachers & Lecturers Entry Tests and all other competitive examinations in Pakistan and also for foreign students and foreign study.


MCQs Questions on Prose of The Age of Pope


Daniel Defoe (16 61-1731):

Q1. Who is the earliest literary journalist in the English language?

  1. Edward Young
  2. Alexander Pope
  3. Daniel Defoe

Answer: c

 

Q2. Daniel Defoe wrote on which subjects?

  1. Social, Literary
  2. Political
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q3. As a journalist, who was fond of writing and brought out about 250 publications?

  1. Daniel Defoe
  2. Thomas Nash
  3. John Gay

Answer: a

 

Q4. At the age of sixty, Defoe turned his attention to the writing of prose fiction and published his first novel- which was:

  1. Captain Singleton
  2. Essay on Criticism
  3. Robinson Crusoe

Answer: c

 

Q5. The other works of fiction by Daniel Defoe were:

  1. The Memoirs of a Cavalier, Captain Singleton
  2. Moll Flanders, Colonel Jack, Roxana and Journal of the Plague Year
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q6. Who appropriately called Defoe’s works of fiction as ‘Fictitious biographies’ or ‘History minus the Facts’?

  1. Pope
  2. Sir Leslie Stephen
  3. James Thomas

Answer: b

 


Read More: MCQs on Restoration Prose Objective Questions


Q7. All Defoe’s fictions are written in which literary form?

  1. Biographical form
  2. Autobiographical form
  3. None

Answer: a

 

Q8. What qualities did Defoe apply in his literary works?

  1. Narrated in a haphazard manner, possess extraordinary minute realism
  2. Told in the plain, matter-of-fact, business-like way, appropriate to stories of actual life
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q9. On account of all the writing qualities, Defoe is credited with being the originator of the English ______.

  1. novel
  2. poetry
  3. drama

Answer: a

 

Q10. Which ability made Defoe one of the masters of English prose?

  1. Ideal style
  2. natural style
  3. creative style

Answer: b

 


Read More: MCQs on Restoration Drama Questions and Answers


Jonathan Swift (1667-1745):

Q11. Swift’s best-known work, which is a very popular children’s book and also a bitter attack on contemporary political and social life in particular, and on the meanness and littleness of man in general was:

  1. The Tale of a Tub
  2. Gulliver’s Travels
  3. Alma or the Progress of the Mind

Answer: b

 

Q12. Like Gulliver’s Travels, which work of Swift is also written in the form of an allegory, and exposes the weakness of the main religious beliefs opposed to Protestant religion, is also a satire upon all science and philosophy?

  1. Captain Singleton
  2. Journal to Stella
  3. The Tale of a Tub

Answer: c

 

Q13. Which work of Swift was written to Esther Johnson whom he loved?

  1. The Tale of a Tub
  2. Gulliver’s Travels
  3. Journal to Stella

Answer: c

 

Q14. As a satirist, Swift greatest and most effective weapon is irony. The finest example of irony is to be found in Swift which pamphlet?

  1. The Battle of Books
  2. Journal to Stella
  3. None

Answer: a

 

Joseph Addison (1672-1719) And Sir Richard Steele (1672-1729):

Q15. Who worked in collaboration, were the originators of the periodical essay?

  1. Matthew Prior and John Gay
  2. John Gay and Edward Young
  3. Joseph Addison and Sir Richard Steele

Answer: c

 


Read More: MCQs on Restoration Poetry Characteristics


Q16.  Who was more original led the way by founding The Tatler, the first of the long line of 18th century periodical essays?

  1. Steele
  2. Addison
  3. John Gay

Answer: a

 

Q17. When “The Spectator” was started, which was a daily publication founded by Joseph Addison and Richard Steele in England?

  1. 1 March 1710
  2. 1 March 1711
  3. 1 March 1712

Answer: b

 

Q18. In its complete form, “The Spectator” contains how many essays?

  1. 630
  2. 635
  3. 640

Answer: b

 

Q19. How many essays did Addison wrote in “The Spectator” out of 635? 

  1. 274
  2. 275
  3. 276

Answer: a

 


Read More: MCQs on Restoration Period Quiz


Q20. How many essays did Steele wrote in “The Spectator” out of 635?

  1. 220
  2. 230
  3. 240

Answer: c

 

Q21. Steele was a/an:

  1. emotional, full-blooded kind of man, reckless and dissipated
  2. honest and good-hearted
  3. both a and b

Answer: c

 


Read More: MCQs on Jacobean and Caroline Prose Writers


Q22. Addison was a/an:

  1. urbane, polished gentleman, accurate observer
  2. shy, austere, pious and righteous
  3. both a and b

Answer: c

 

Q23. Who wrote eighteen articles on Paradise Lost, which helped the English readers have a better appreciation of Milton and his work?

  1. Addison
  2. Steele
  3. Both a and b

Answer: a

 

Q24. Both Steele and Addison were the great masters of _______________.

  1. poetry
  2. drama
  3. prose

Answer: c

 

Q25. “Whoever wishes to attain an English style, familiar but not coarse, and elegant but not ostentatious, must give his days and nights to the volumes of Addison”. Who remarked these about Addison?

  1. Dr. Johnson
  2. Ben Johnson
  3. John Dryden

Answer: a

 

Q26. “Give nights and days, Sir, to the study of Addison if you mean to be a good writer, or what is more worth, an honest man”. Who remarked these about Addison?

  1. Daniel Defoe
  2. Steele
  3. Dr. Johnson

Answer: c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *