MCQs on Restoration Period Quiz

MCQs on Restoration Period Quiz

Introduction To The Restoration Period (17th Century)


The Literature of the 17th Century may be divided into two periods, The Puritan Age or The Age of Milton (1600-1660), and The Restoration Period or the Age of Dryden (1660-1700). In English Literature the period from (1660 to 1700) is called the Restoration Period, because monarchy was restored in England, and Charles-II, the son of Charles-I who had been defeated and beheaded, came back to England from his exile in France and became the King. The Restoration Period is also called the Age of Dryden, because Dryden was the dominating and most representative literary figure of the Age. All the MCQS on Restoration Period quiz are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Jacobean and Caroline Prose Writers


These MCQs on Restoration Period in English Literature Objective questions with answers includes critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts of englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of NTS, FPSC, PPSC, PCS, CSS, B.A, B.A(Hons), M.A, M.Phil, Phd, Teachers & Lecturers Entry Tests and all other competitive examinations in Pakistan and also for foreign students and foreign study.


The Restoration Period MCQs [Short Questions and Answers]


The Restoration Period Characteristics:

Q1. The period from 1660-1700 is called:

  1. the Puritan age
  2. the Restoration period
  3. the Elizabethan period

Answer: b

 

Q2. The Restoration Period is also called the Age of:

  1. Dryden
  2. Milton
  3. Shakespeare

Answer: a

 

Q3.Who has been defeated and beheaded, came back to England and became the king after the Restoration in 1660?

  1. Charles-I
  2. James-I
  3. Charles-II

Answer: c

 

Q4. Charles-II was the son of:

  1. king Charles-I
  2. king James-I
  3. none

Answer: a

 

Q5. Where Charles-II had been exiled?

  1. Italy
  2. Germany
  3. France

Answer: c

 


Read More: MCQs on Jacobean and Caroline Playwrights


Q6. Which was the dominating and most representative literary figure of the Restoration Age?

  1. Milton
  2. Marlowe
  3. Dryden

Answer: c

 

Q7. Who were previously controlling the country, and supervising her literary, social and moral standards, were finally defeated?

  1. Puritans
  2. Humanism
  3. Both a and b

Answer: a

 

Q8. Who had enjoyed a gay life in France during their exile, did their best to introduce that type of foppery and looseness in England also?

  1. Charles-I
  2. Charles-II
  3. James-I

Answer: b

 

Q9. Charles-II and his followers renounced old ideals and demanded that English poetry and drama should follow the style to which they had become accustomed in the gaiety of which city?

  1. New York
  2. Istanbul
  3. Paris

Answer: c

 

Q10. Instead of having Shakespeare and the Elizabethans as their models, the poets and dramatists of the Restoration period began to imitate which writers and especially their vices?

  1. Roman writers
  2. French Writers
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q11. In English Literature which contribution is/are made by the writers of the Restoration Period?

  1. Realism
  2. A tendency to preciseness
  3. Both a and b

Answer: c

 


Read More: MCQs on Jacobean and Caroline Drama Features and Characteristics 2021


Q12. For his poetry, who adopted the easiest type of verse-form, the heroic couplet?

  1. Shakespeare
  2. Dryden
  3. Milton

Answer: b

 

Q13. Under which guidance, the English writers evolved a style_ precise, formal and elegant, which is called the classical style?

  1. Ben Jonson
  2. John Milton
  3. Dryden

Answer: c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *