Age of Pope MCQs Questions and Answers

Age of Pope MCQs Questions and Answers

Introduction To Poetry, The Age Of Pope (1700-1744)


The earlier part of the 18th century or the Augustan Age in English literature is called the Age of Pope, because Pope was the dominating figure in that period. Though there were a number of other important writers like Addison and Swift, but Pope was the only one who devoted himself completely to literature, and his poetry served as a model to others.

All the “Age Of Pope” MCQs Multiple Choice Questions are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: 18th Century English Literature MCQs


These MCQs on “Age Of Pope” multiple choice questions with answers includes critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts of englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of NTS, FPSC, PPSC, PCS, CSS, B.A, B.A(Hons), M.A, M.Phil, Phd, Teachers & Lecturers Entry Tests and all other competitive examinations in Pakistan and also for foreign students and foreign study.


MCQs on Age Of Pope [Quiz]


The Age Of Pope, Characteristics:

Q1. Which Age in English literature is called the Age of Pope?

  1. Earlier part of the 18th century
  2. Later part of the 18th century
  3. Both a and b

Answer: a

 

Q2. Who was the dominating figure in the Age of Pope?

  1. Swift
  2. Addison
  3. Alexander Pope

Answer: c

 

Q3. Who devoted himself completely to literature during the Age of Pope?

  1. Addison
  2. Pope
  3. Dr. Johnson

Answer: b

 

Q4. The period of the Age of Pope is:

  1. 1700-1740
  2. 1700-1744
  3. 1700-1742

Answer: b

 

Poetry Of The Age Of Pope, Characteristics:

Q5. The classical school of poetry dominated the poetry of which Age?

  1. Age of Dr. Johnson
  2. Age of Dryden
  3. Age of Pope

Answer: c

 

Q6. During the Age of Pope, the people were disgusted with the profligacy and frivolity of which Age?

  1. The Restoration Age
  2. Elizabethan Age
  3. None

Answer: a

 

Q7. Poets of which period are deficient on the side of emotion and imagination?

  1. Age of Dryden
  2. Age of Pope
  3. Age of Dr. Johnson

Answer: b

 

Q8. What are the characteristics of the poetry of the Age of Pope?

  1. Didactic and satirical
  2. Poetry of arguments and criticism of politics and personalities
  3. Both a and b

Answer: c

 


Read More: MCQs on Jacobean and Caroline Prose Writers


Q9. The Poets of the Age of Pope were interested in what aspects?

  1. Town and cultural society
  2. Humbler aspects of life- villagers, the shepherds
  3. Love for nature- flowers, songs of birds and landscape

Answer: a

 

Q10. Poets of which period would not display any feeling which smacked of enthusiasm and earnestness?

  1. Age of Pope
  2. Age of Dryden
  3. Elizabethan Age

Answer: a

 

Q11. Naturally the poets of the Age of Pope had no regard for the great poets of the human heart which were:

  1. Chaucer
  2. Shakespeare and Milton
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q12. Which poet did not find favour with the poets of the Age of Pope because they had no attachment for the Middle Ages, and their tales of chivalry adventure and visionary idealism?

  1. Shakespeare
  2. Spenser
  3. Milton

Answer: b

 


Read More: Anglo-Norman Period MCQs with Answers


Q13. During Augustan Age, which became the only possible form for serious work in verse?

  1. Heroic couplet
  2. Blank verse
  3. Closed couplet

Answer: c

 

Q14. What are the features of the poetry of the Augustan Age?

  1. Poetry became monotonous, couplet was too narrow  and inflexible
  2. Emphasis on the imitation of ancient writers, originality was discouraged
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q15. Which being the prominent medium of expression during Augustan Age?

  1. Poetry
  2. Prose
  3. Drama

Answer: b

 

Q16. During the Age of Pope, The rules of exactness, precision and clarity in prose also began to be applied to___________.

  1. Poetry
  2. Novel
  3. Drama

Answer: a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *