MCQs on 18th Century Literary Characteristics

MCQs on 18th Century Literary Characteristics

Introduction To 18th Century Literary Characteristics


The 18th Century in England is called the Classical Age or the Augustan Age in literature. It is also called the Age of Good Sense or the Age of Reason. First time in the history of English Literature, prose occupies the front position. It was the age of social, political, religious and literary controversies.

The Classical Age is divided into three distinct periods- the Ages of Dryden, Pope and Dr. Johnson. Though Dryden belonged to the 17th century, “The Restoration Period“, he is also included in the Classical Age, as during his time the characteristics of his age had manifested themselves and he himself represented them to a great extent. All the MCQS on “18th Century Literary Characteristics” Multiple Choice Questions are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: 18th Century English Literature MCQs


These objective questions on “18th Century Literary Characteristics” multiple choice questions with answers includes critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts of englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of NTS, FPSC, PPSC, PCS, CSS, B.A, B.A(Hons), M.A, M.Phil, Phd, Teachers & Lecturers Entry Tests and all other competitive examinations in Pakistan and also for foreign students and foreign study.


MCQs on 18th Century Literary Characteristics [Quiz]


Literary Characteristics:

Q1. In the history of English Literature, first time during 18th century, which literary work occupies the front position?

  1. Novel
  2. Prose
  3. Poetry

Answer: b

 

Q2. Which was the age of social, political, religious and literary controversies in which the prominent writers took an active part?

  1. Age of Good Sense/ Reason
  2. Classical Age
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q3. During 18th century, people had begun to read the prominent writers’ work and take interest in the controversial matters, ________ was considered inadequate for such a task.

  1. poetry
  2. prose
  3. drama

Answer: a

 

Q4. Who excel the poets in every respect during 18th century?

  1. Novel writers
  2. Prose writers
  3. Playwrights

Answer: b

 

Q5. Which literary work had become prosaic, its subject-matter had become criticism, satire, controversy and written in the form of essay during 18th century?

  1. Poetry
  2. Prose
  3. Novel

Answer: a

 

Q6. During 18th Century, poetry lacked the poetic glow of which age and become witty and artificial?

  1. The Restoration Age
  2. Elizabethan Age
  3. None

Answer: b

 

Q7. The chief literary glory of the Classical Age was:

  1. Poetry
  2. Prose
  3. Both a and b

Answer: b

 

Q8. Which characteristics of the Restoration Period were carried to further perfection during the 18th century?

  1. Realism
  2. Precision
  3. Both a and b

Answer: c

 


Read More: MCQs on Jacobean and Caroline Prose Writers


Q9. Who perfected the heroic couplet?

  1. Poetry of Pope
  2. Poetry of Dryden
  3. Poetry of Dr. Johnson

Answer: a

 

Q10. Realism and Precision were developed into a clear, precise and elegant form of expression by which literary personality?

  1. Prose of Pope
  2. Prose of Dryden
  3. Prose of Addison

Answer: c

 

Q11. Another literary characteristic of this age, which resulted from the unfortunate union of politics with literature was:

  1. Satire
  2. Heroic couplet
  3. Epic

Answer: a

 

Q12. Which work cannot reach the great literary heights because of finding fault with the opponents and is destructive in its intention during the 18th century?

  1. Prose
  2. Satire
  3. Poetry

Answer: b

 


Read More: Anglo-Norman Period MCQs with Answers


Q13.Another important feature of the Classical Age was the origin and development of the ____________.

  1. Novel
  2. Satire
  3. Prose

Answer: a

 

Q14. How evolution of the novel took place during the 18th century?

  1. Realism of the Age
  2. Development of an excellent prose style
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q15. The 18th century was deficient in ___________, because the old Puritan’s prejudice against the theatre continued and the court also withdrew its patronage.

  1. Poetry
  2. Prose
  3. Drama

Answer: c

 

Q16. Who were the only writers, that produced plays having literary merit during the Classical Age?

  1. German writers
  2. Goldsmith and Sheridan
  3. French writers

Answer: b

 

Q17. The early part of 18th century, during the Age of ____________, when the classical rules and ideals reigned supreme.

  1. Dryden
  2. Dr. Johnson
  3. Pope

Answer: c

 

Q18. During which Age of 18th century, a revival of the Romantic tendency began to appeared , which was the characteristic of the Elizabethan period?

  1. Age of Dr. Johnson
  2. Age of Pope
  3. Age of Dryden

Answer: a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *