MCQs on Poetry in The Age of Pope

MCQs on Poetry in The Age of Pope

Classical Age of Pope’s Poetry (1700-1744)


The earlier part of the 18th century or the Classical Age in English literature is called the Age of Pope, because Alexander Pope was the dominating figure in that period. The Classical era has been called the age of reason, and Alexander Pope is considered as the greatest poet of the Classical period. Though there were a number of other important writers like Addison and Swift, but Pope was the only one who devoted himself completely to literature, and his poetry served as a model to others. During Classical age also called Augustan Age, Pope was by far the greatest of all poets. There were a few minor poets- Matthew Prior, John Gay, Edward Young, Thomas Parnell and Lady Winchelsea. All the MCQs on “Classical Age of Pope’s PoetryMultiple Choice Questions are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs on 18th Century Literary Characteristics


These objective questions on “Age of Pope’s Poetry” MCQs multiple choice questions with answers includes critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts of englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of NTS, FPSC, PPSC, PCS, CSS, B.A, B.A(Hons), M.A, M.Phil, Phd, Teachers & Lecturers Entry Tests and all other competitive examinations in Pakistan and also for foreign students and foreign study.


MCQs on Poetry During Classical Age [Questions and Answers]


Poetry Of Alexander Pope (1688-1744):

Q1. Who is considered as the greatest poet of the Classical period?

  1. Edward Young
  2. Alexander Pope
  3. John Gay

Answer: b

 

Q2. Pope is ‘prince of classicism’ who gave this title to Pope?

  1. Swift
  2. Addison
  3. Prof. Etton

Answer: c

 

Q3. At which age, Pope published his ‘Essay on Criticism’ (1711)?

  1. 23
  2. 24
  3. 25

Answer: a

 

Q4. Those rules of old discovered, not devised

       Are Nature still, but Nature methodised.

The above lines are taken from Pope’s which literary work?

  1. The Rape of the Lock
  2. Essay on Criticism
  3. The Essay on Man

Answer: b

 

Q5. Which is a ‘mock heroic’ poem of Pope?

  1. The Rape of the Lock
  2. Essay on Criticism
  3. The Essay on Ma

Answer: a

 

Q6. Who had perfected the heroic couplet, and made use of his technical skill in translating Homer’s Illiad and Odyssey?

  1. Pope
  2. John Gay
  3. James Thomas

Answer: a

 


Read More: MCQs on Restoration Prose Objective Questions


Q7. Which is Pope’s greatest satire in which he attacked all sorts of literary incompetence?

  1. The Rape of the Lock
  2. The Dunciad
  3. The Essay on Man

Answer: b

 

Q8. Literary work of Pope includes:

  1. The Essay on Man
  2. Imitations of Horace and Epistle
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q9. Who is the supreme master of the epigrammatic style of condensing an idea into a line or couplet?

  1. Thomas Parnell
  2. Alexander Pope
  3. James Thomas

Answer: b

 

Matthew Prior (1664-1721):

Q10. Who was a diplomat and active politician?

  1. John Gay
  2. Pope
  3. Matthew Prior

Answer: c

 


Read More: MCQs on Restoration Drama Questions and Answers


Q11. Matthew Prior wrote long poem/poems which was/were?

  1. Solomon on the Vanity of The World
  2. Alma or the Progress of the Mind
  3. Both a and b

Answer: c

 

John Gay (1685-1732):

Q12. Who was the master of vivid description or rural scenes as well of the delights of the town?

  1. Shakespeare
  2. John Gay
  3. Matthew Prior

Answer: b

 

Q13. Like whom, John Gay is full of humour  and good temper?

  1. Thomas Parnell
  2. Edward Young
  3. Matthew Prior

Answer: c

 

Q14. John Gay best-known works are:

  1. Rural Sports; Trivia and some Fables
  2. The Art of Walking the Streets of London; Black-Eyed Susan
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q15. Who were the followers of Pope, and after Pope, they are the two excellent guides to the life of Eighteenth Century London?

  1. Matthew Prior and John Gay
  2. John Gay and Edward Young
  3. Thomas Parnell and Matthew Prior

Answer: a

 


Read More: MCQs on Restoration Poetry Characteristics


Edward Young (1683-1765):

Q16. In his Universal Passions, who showed himself as skillful a satirist as Pope?

  1. Edward Young
  2. Thomas Parnell
  3. John Gay

Answer: a

 

Q17. Edward Young best-known work is:

  1. The Rape of the Lock
  2. The Seasons
  3. The Night Thoughts

Answer: c

 

Q18. “The Night Thoughts” by Edward Young is written in:

  1. Heroic Couplet
  2. Blank Verse
  3. An Epic poem

Answer: b

 

Thomas Parnell (1679-1718):

Q19. Thomas Parnell’s best-known work is/are:

  1. The Rape of the Lock
  2. The Seasons
  3. The Night-Piece on Death and Hymn to Contentment

Answer: c

 


Read More: MCQs on Restoration Period Quiz


Lady Winchelsea (1660-1725):

Q20. Lady Winchelsea, though a follower of ______________, showed more sincerity and genuine feeling for nature than any other poet of the Augustan Age.

  1. Alexander Pope
  2. Matthew Prior
  3. Edward Young

Answer: a

 

Q21. Which work of Lady Winchelsea, may be considered as the pioneer of the nature poetry of the new Romantic age?

  1. The Night Thoughts
  2. The Night-Piece on Death
  3. Nocturnal Reverie

Answer: c

 


Read More: MCQs on Jacobean and Caroline Prose Writers


James Thomas:

Q22. James Thomas wrote a long blank verse nature poem, was very popular for well over a century was:

  1. The Seasons
  2. The Night-Piece on Death
  3. Essay on Criticism

Answer: a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *