MCQs on Restoration Poetry Characteristics

MCQs on Restoration Poetry Characteristics

Introduction To Restoration Poetry (17th Century)


The Restoration Poetry was mostly satirical, realistic, and written in the heroic couplet, of which John Dryden was the supreme master. He was the dominating figure of the Restoration period, and he made his mark in the fields of poetry, drama and prose. The poetry of John Dryden possesses all the characteristics of the Restoration period. All the MCQS on Restoration Poetry are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Jacobean and Caroline Prose Writers


These MCQs on Restoration Poetry characteristics (17th Century) English Literature Objective questions with answers includes critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts of englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of NTS, FPSC, PPSC, PCS, CSS, B.A, B.A(Hons), M.A, M.Phil, Phd, Teachers & Lecturers Entry Tests and all other competitive examinations in Pakistan and also for foreign students and foreign study.


Restoration Poetry MCQs [Questions and Answers]


Restoration Poetry Characteristics:

Q1. The Restoration poetry was mostly:

  1. satirical
  2. realistic
  3. both a and b

Answer: c

 

Q2. Restoration poetry was written in:

  1. blank verse
  2. heroic couplet
  3. mock heroic epic

Answer: b

 

Q3. Who was the supreme master of heroic couplet?

  1. Ben Jonson
  2. John Milton
  3. John Dryden

Answer: c

 

Q4. Dominating figure of the Restoration Period was:

  1. Shakespeare
  2. John Dryden
  3. Milton

Answer: b

 

John Dryden’s Poetry Characteristics:

Q5. The Period of John Dryden was:

  1. 1631-1700
  2. 1632-1700
  3. 1633-1700

Answer: a

 

Q6. Whose early poetry has the characteristic conceits and exaggerations of the metaphysical school?

  1. Dryden
  2. Ben Jonson
  3. Milton

Answer: a

 

Q7. Which laid the foundation of the classical school of poetry in England?

  1. Dryden’s clear and forceful style
  2. False taste and artificial style of the metaphysical writers
  3. Both a and b

Answer: a

 


Read More: Anglo-Norman Period MCQs with Answers


Q8. Under how many heads, the poetry of Dryden can be conveniently divided?

  1. Two
  2. Three
  3. Four

Answer: b

 

Q9. “Absalom and Achitophel” poem belongs to which head of the poetry of Dryden?

  1. Political satires
  2. Doctrinal Poems
  3. The Fables

Answer: a

 

Q10. Which is another satirical poem of Dryden full of invective against Shaftesbury and MacFlecknoe?

  1. Religio Laici
  2. The Medal
  3. The Hind and the Panther

Answer: b

 

Q11. “The Medal” contains a scathing personal attack on Thomas Shadwell who was once a friend of:

  1. Thomas Sackville
  2. Ben Jonson
  3. Dryden

Answer: c

 

Q12. The great doctrinal poem of Dryden is/are:

  1. Religio Laici
  2. The Hind and the Panther
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q13. Which poems of Dryden are neither religious nor devotional, but theological and controversial?

  1. Religio Laici
  2. The Hind and the Panther
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q14. When Dryden was a Protestant, which poem was written by him and it defends the Anglican Church?

  1. Religio Laici
  2. The Hind and the Panther
  3. Both a and b

Answer: a

 

Q15. Which poem was written when Dryden had become a Catholic, vehemently defends Catholicism?

  1. Religio Laici
  2. The Hind and the Panther
  3. Both a and b

Answer: b

 


Read More: MCQs on Jacobean and Caroline Playwrights


Q16. During the last years of Dryden’s life which poems were written, show no decrease in his poetic power?

  1. Political Satires
  2. Doctrinal Poems
  3. The Fables

Answer: c

 

Q17. The Fables written in the form of a narrative, entitle Dryden to rank among the best story-tellers in verse in_____________.

  1. France
  2. Italy
  3. England

Answer: c

 

Q18. Which poem of Dryden is based on Chaucer’s Knight’s Tale?

  1. Religio Laici
  2. The Palamon and Arcite
  3. Annus Mirabilis

Answer: b

 

Q19. Which is one of the best odes of Dryden in the English Language?

  1. The Hind and the Panther
  2. Alexander’s Feast
  3. Annus Mirabilis

Answer: b

 

Q20. Dryden’s greatest contribution to English poetry was:

  1. his skillful use of the heroic couplet
  2. his philosophical depth
  3. his moral loftiness

Answer: a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *