18th Century English Literature MCQs

18th Century English Literature MCQs

Introduction To 18TH Century Literature


The 18th Century in England is called the Classical Age or the Augustan Age in literature. It is also called the Age of Good Sense or the Age of Reason. The Classical Age is divided into three distinct periods- the Ages of Dryden, Pope and Dr. Johnson. Though Dryden belonged to the seventeenth century, “The Restoration Period“, he is also included in the Classical Age, as during his time the characteristics of his age had manifested themselves and he himself represented them to a great extent.

All the MCQS on “18th Century Literature” Multiple Choice Questions are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Jacobean and Caroline Playwrights


These MCQs “Eighteenth Century English Literature” multiple choice questions with answers includes critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts of englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of NTS, FPSC, PPSC, PCS, CSS, B.A, B.A(Hons), M.A, M.Phil, Phd, Teachers & Lecturers Entry Tests and all other competitive examinations in Pakistan and also for foreign students and foreign study.


MCQs on 18th Century English Literature [Quiz]


Introduction:

Q1. Which title was given to 18th Century literature in England?

  1. Classical Age
  2. Augustan Age
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q2. Eighteenth Century Literature is also called:

  1. Age of Good Sense
  2. Age of Reason
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q3. Who belonged to the 17th century, also included in the Classical or Augustan Age?

  1. John Bunyan
  2. John Dryden
  3. Pope

Answer: b

 

Q4. Other great literary figures who dominated the Classical or Augustan Age successively were:

  1. Pope, Dr. Johnson
  2. Milton, Browne
  3. Dryden, Congreve

Answer: a

 

Q5. The Classical Age is divided into how many periods?

  1. Two
  2. Three
  3. Four

Answer: b

 

Q6. The Ages of Dryden, Pope and Dr. Johnson are included in which period?

  1. 17th Century literature
  2. 16th Century literature
  3. 18th Century literature

Answer: c

 

Q7. Age of Dryden also dealt with which period?

  1. The Restoration Period
  2. The Puritan Age
  3. The Renaissance Period

Answer: a

 

Classical Age:

Q8. Which term refers in general, applies to writers of the highest rank in any nation?

  1. Classic
  2. Good Sense
  3. Idealism

Answer: a

 


Read More: MCQs on Jacobean and Caroline Prose Writers


Q9. “Classic” term was first applied to the works of which great writers?

  1. Greek
  2. Roman
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q10. Why the writers of the Eighteenth Century in England began to be called Classical writers?

  1. They follow the simple and noble methods of the great ancient writers
  2. They have their own ideas to conduct
  3. They have moral earnestness of Puritanism

Answer: a

 

Q11. When a large number of writers produce works of great merit in every national literature, such a period is often called:

  1. Classical Period
  2. High Rank Period
  3. Reforms Period

Answer: a

 

Q12. The reign of Augustan is called:

  1. the Classical Age of Italian
  2. the Classical Age of Rome
  3. the Classical Age of French

Answer: b

 


Read More: Anglo-Norman Period MCQs with Answers


Q13.The Age of Dante is called:

  1. the Classical Age of Italian literature
  2. the Classical Age of Rome
  3. the Classical Age of French

Answer: a

 

Q14. During Classical Period, the English writers rebelled against the exaggerated and fantastic style of writing prevalent during which ages?

  1. Elizabethan Age
  2. Puritan Age
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q15. Eighteenth Century writers were influenced by French writers especially:

  1. Dryden
  2. Boileau and Rapin
  3. Thomas Norton

Answer: b

 

Q16. Who insisted on precise methods of writing poetry and who professed to have discovered their rules in the classics of Horace and Aristotle?

  1. German writers
  2. Roman writers
  3. French writers

Answer: c

 

Q17. What is pseudo-classicism?

  1. Real Classicism
  2. False or Sham Classicism
  3. Ideal Classicism

Answer: b

 

Q18. Why the classicism of 18th Century literature writers is called pseudo-classicism?

  1. Followed the ancient classical writers only in their external performance
  2. Lacked their sublimity and grandeur
  3. Both a and b

Answer: c

 


Read More: MCQs on Jacobean and Caroline Drama Features and Characteristics 2021


Augustan Age:

Q19. Why Eighteenth Century Classical Age is preferably called the Augustan Age?

  1. The writers only imitated the outward trapping of the ancient writers
  2. They could not get at their inner spirit
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q20. The term “Augustan Age” was chosen by the writers of which age?

  1. Puritan Age
  2. Eighteenth Century Writers
  3. The Restoration Period

Answer: b

 

Q21. Eighteenth Century literature is generally called by which terms?

  1. Classical Age, Augustan Age
  2. Classical Age, The Restoration Age
  3. Augustan Age, The Puritan Age

Answer: a

 

Q22. Who made Roman literature famous during the reign of Emperor Augustus?

  1. Horace
  2. Virgil and  Cicero
  3. Both a and b

Answer: c

 

 Age of Reason or Age of Good Sense:

Q23. Why the Eighteenth Century is also called the Age of Reason or the Age of Good Sense? 

  1. In every matter man should apply his own reason and commonsense
  2. People began to think that undue respect for authority of the Ancients was a great source of error
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q24. Critics could declare that the validity of the rules of art was derived from ________ .

  1. reason
  2. Ancient Authority
  3. none

Answer: a

 

Q25. During 17th century, who stood against Ancient Authority in secular matters?

  1. Dryden
  2. Sir Thomas Browne
  3. Congreve

Answer: b

 

Q26. Who declared that in religion “haggard and unreclaimed Reason must stoop unto the lure of Faith”?

  1. Sir William Temple
  2. Thomas Sprat
  3. Sir Thomas Browne

Answer: c

 


Read More: MCQs on Restoration Drama Questions and Answers


Q27. The great philosopher _____________ had opined that there was no war between Faith and Reason.

  1. Browne
  2. John Locke
  3. Thomas Sprat

Answer: b

 

Q28. Who declared “Faith” in An Essay Concerning Humane Understanding (1690)?

  1. John Locke
  2. Pope
  3. Addison

Answer: a

 

Q29. Why the need of the expert or specialist vanishes during the 18th Century?

  1. Every man becomes his own philosopher
  2. Every man is competent to decide
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q30. “Nature to advantage dress’d, what oft was thought but n’er so well express’d”, who said the above line?

  1. Dryden
  2. Sir Thomas Browne
  3. Pope

Answer: c

 

Q31. Who remarked about Gray’s Elegy that “it abounds with images which find a mirror in every mind, and with sentiments to which every bosom returns an echo”?

  1. Dr. Johnson
  2. Dryden
  3. Sir Thomas Browne

Answer: a

 


Read More: MCQs on Restoration Drama Questions and Answers


Q32. Who said that the highest type of art which deals with what is general and universal rather than with what is individual and particular?

  1. Browne
  2. Pope and Dr. Johnson
  3. Thomas Sprat

Answer: b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *