MCQs on Restoration Prose Objective Questions

MCQs on Restoration Prose Objective Questions

Introduction To Restoration Prose (17th Century)


The Restoration period was deficient in poetry and drama, but in prose it holds its head much higher. During the Restoration period that English prose was developed as a medium for expressing clearly and precisely average ideas and feelings about miscellaneous matters for which prose is really meant. The elaborate Elizabethan prose was unsuited to telling a plain story. For the first time, during Restoration period, a prose style was evolved which could be used for plain narrative, argumentative exposition of intricate subjects, and the handling of practical business.

All the MCQS on “Restoration Prose” Objective Questions are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Jacobean and Caroline Playwrights


These MCQs on Restoration Prose (17th Century English Literature) multiple choice questions with answers includes critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts of englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of NTS, FPSC, PPSC, PCS, CSS, B.A, B.A(Hons), M.A, M.Phil, Phd, Teachers & Lecturers Entry Tests and all other competitive examinations in Pakistan and also for foreign students and foreign study.


Restoration Prose MCQs [Questions and Answers]


Restoration Prose Characteristics:

Q1.In which field, the Restoration period holds its head much higher?

  1. Poetry
  2. Drama
  3. Prose

Answer: c

 

Q2.How the English Prose was developed during Restoration period?

  1. As a medium for expressing clearly and precisely average ideas
  2. Feelings about miscellaneous matters, and to tell plain story
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q3. The prose of which period was unsuited to telling a plain story?

  1. Elizabethan prose
  2. Restoration prose
  3. Puritan prose

Answer: a

 

Q4. Who could not be adapted to scientific, historical, political and philosophical writings and also to novel-writing?

  1. Epigrammatic style of Bacon
  2. Grandiloquent prose of Milton, and dreamy harmonies of Browne
  3. Both a and b

Answer: c

 

John Dryden (1631-1700), the Restoration Prose Writer’s Characteristics:

Q5. Who was the chief leader and practitioner of the new prose?

  1. Milton
  2. Dryden
  3. Congreve

Answer: b

 


Read More: MCQs on Jacobean and Caroline Prose Writers


Q6. The greatest critical work of Dryden is:

  1. History of the Royal Society
  2. The Pilgrim’s Progress
  3. Essay of Dramatic Poesy

Answer: c

 

Q7. Dryden presented a model of the new prose, which was completely different from the prose of:

  1. Bacon and Milton
  2. Browne
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q8. The style of Dryden’s prose writing was:

  1. plain and simple
  2. exact style, free from all exaggerations
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q9. Which fables are fine examples of the prose style?

  1. William Congreve (1670-1720)
  2. John Dryden (1631-1700)
  3. Both a and b

Answer: b

 


Read More: Anglo-Norman Period MCQs with Answers


John Bunyan (1628-1688), the Restoration Prose Writer’s Characteristics:

Q10. Next to ________________, Bunyan was the greatest prose-writer of the period.

  1. William Congreve
  2. George Saville
  3. John Dryden

Answer: c

 

Q11. Like which literary personality, Bunyan was imbued with the spirit of Puritanism?

  1. Milton
  2. William Shakespeare
  3. William Congreve

Answer: a

 

Q12. If Milton is the greatest poet of Puritanism, who is its greatest story-teller?

  1. Dryden
  2. Bunyan
  3. Thomas Norton

Answer: b

 

Q13. The greatest work of John Bunyan is:

  1. History of the Royal Society
  2. The Pilgrim’s Progress
  3. Essay of Dramatic Poesy

Answer: b

 

Q14. Bunyan’s aim in The Pilgrim’s Progress was:

  1. to lead men and women into God’s way, the way of salvation
  2. to justify the ways to God to men
  3. none

Answer: a

 

Q15. Like ___________, Bunyan was endowed with a highly developed imaginative faculty and artistic instinct?

  1. Congreve
  2. Milton
  3. Dryden

Answer: b

 


Read More: MCQs on Jacobean and Caroline Drama Features and Characteristics 2021


Q16. Who were deeply religious, and both, though they distrusted fiction, were the masters of fiction?

  1. Congreve and Milton
  2. Milton and Bunyan
  3. Dryden and Bunyan

Answer: b

 

Q17. In which critical work, Bunyan has described the pilgrimage of the Christian to the Heavenly City, the trials, tribulations and temptations?

  1. The Pilgrim’s Progress
  2. Grace Abounding to the Chief of Sinners
  3. The Life and Death of Mr. Badman

Answer: a

 

Q18. Which critical work of Bunyan was written in the form of allegory?

  1. The Life and Death of Mr. Badman
  2. Grace Abounding to the Chief of Sinners
  3. The Pilgrim’s Progress

Answer: c

 

Q19. Who remarked about the Bunyan’s The Pilgrim’s Progress that “This is the great merit of the book, that the most cultivated man cannot find anything to praise more highly, and the child knows nothing more amusing.”

  1. Milton
  2. Dr. Johnson
  3. William Congreve

Answer: b

 

Q20. Bunyan’s other works are:

  1. The Life and Death of Mr. Badman (1680)
  2. Grace Abounding to the Chief of Sinners (1666)
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q21. John Bunyan was called the pioneer of the modern novel because:

  1. he had qualities of the great story-teller
  2. deep insight into character, humour, pathos
  3. both a and b

Answer: c

 

Q22. Who was neither a scholar, nor did he belong to any literary school, all that he knew and learned was derived straight from the English Bible?

  1. Dryden
  2. Bunyan
  3. Congreve

Answer: b

 

Other Writers of the Restoration Prose’s Characteristics:

Q23. Other writers of the period, who came under the influence of Dryden and wrote in a plain, simple but precise style were:

  1. Sir William Temple, John Tillotson, George Saville, Thomas Sprat
  2. Milton, Dryden, Thomas Sprat
  3. Both a and b

Answer: a

 


Read More: MCQs on Restoration Drama Questions and Answers


Q24. “History of the Royal Society” (1667) is written by:

  1. Temple
  2. Saville
  3. Thomas Sprat

Answer: c

 

Q25. The Prose of which period is free from monotony?

  1. Elizabethan period
  2. Restoration period
  3. The Puritan Age

Answer: b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *