MCQs on Jacobean and Caroline Prose Writers

MCQs on Jacobean and Caroline Prose Writers

Introduction To Jacobean and Caroline Prose Writers (17th Century)


Jacobean and Caroline Period was rich in prose. English prose which had been formed into a harmonious and pliable instrument by the Elizabethans, began to be used in various ways, as narrative as well as a vehicle for philosophical speculation and scientific knowledge. For the first time the great scholars began to write in English rather than Latin. The great prose writers of this period were Bacon, Burton, Milton, Sir Thomas Browne, Jeremy Taylor and Clarendon. All the MCQS on Jacobean and Caroline Prose writers are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Jacobean and Caroline Playwrights


These MCQs on Jacobean and Caroline Prose Writers (English Literature) Objective questions and answers includes critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts of englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of NTS, FPSC, PPSC, PCS, CSS, B.A, B.A(Hons), M.A, M.Phil, Phd, Teachers & Lecturers Entry Tests and all other competitive examinations in Pakistan and also for foreign students and foreign study.


MCQs on Jacobean and Caroline Prose Writers [Quiz]


Francis Bacon (1561-1628) as Elizabethan & Jacobean Prose Writer:

Q1. Bacon belongs to which period?

  1. Elizabethan period
  2. Jacobean period
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q2. By profession Bacon was a ____________ possessing great intellectual gifts.

  1. classicist
  2.  moralist and a reformer of drama
  3. lawyer

Answer: c

 

Q3. ”No man ever coughed or turned aside from him without a loss”, who wrote these words about Bacon?

  1. Shakespeare
  2. Ben Jonson
  3. John Gower

Answer: b

 

Q4. As a prose writer, Bacon is the master of the ________style.

  1. aphoristic
  2. prose
  3. comedy

Answer: a

 

Q5. Bacon is best-known for his:

  1. Poetry
  2. Essays
  3. Prose

Answer: b

 

Q6. Besides the Essays, Bacon wrote:

  1. Henry VII
  2. The Advancement of Learning
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q7. Which was the first piece of scientific history in the English language?

  1. Henry VII
  2. The Advancement of Learning
  3. Both a and b

Answer: a

 


Read More: MCQs on Jacobean and Caroline Drama Features and Characteristics 2021


Q8. On account of his being the intellectual giant of his time, Bacon is credited with the authorship of the plays of which literary personality?

  1. Ben Jonson
  2. John Milton
  3. Shakespeare

Answer: c

 

Robert Burton (1577-1640) as Prose Writer:

Q9. Robert Burton is known for his:

  1. The Anatomy of Melancholy
  2. The Silent Woman
  3. The Alchemist

Answer: a

 

Sir Thomas Browne (1605-1682) as Prose Writer:

Q10. For whom the manner of writing is more important than the substance?

  1. Bacon
  2. Thomas Browne
  3. Robert Burton

Answer: b

 

Q11. Who was the first deliberate stylist in the English language, the forerunner of Charles Lamb and Stevenson?

  1. Bacon
  2. Milton
  3. Thomas Browne

Answer: c

 

Q12. By profession, Thomas Browne was a:

  1. doctor
  2. physician
  3. musician

Answer: b

 

Q13. In which prose-work Thomas Browne set down his beliefs and thoughts, the religion of the medical man?

  1. Religio Medici
  2. Hydriotaphia
  3. The Urn Burial

Answer: a

 


Read More: MCQs on Cavalier Poetry


Q14. “The Urn Burial”, an important prose work is written by:

  1. Ben Jonson
  2. John Webster
  3. Thomas Browne

Answer: c

 

Q15. Who was a greater as an artist than a thinker, and his prose is highly complex in its structure and almost poetic in richness of language?

  1. Thomas Browne
  2. Thomas Dekker
  3. Thomas Middleton

Answer: a

 

John Milton (1608-1674) as Prose Writer:

Q16. Most of Milton’s prose writings are concerned with the questions at issue between the Parliament and the________________.

  1. common man
  2. king
  3. nation

Answer: b

 

Q17. Being the champion of freedom in every form, Milton wrote a forceful prose writing which is:

  1. On the Doctrine and Discipline of Divorce
  2. Areopagitica
  3. Both a and b

Answer: a

 

Q18. Which was the most famous prose work of Milton occasioned by a parliamentary order for submitting the press to censorship?

  1. Areopagitica
  2. On the Doctrine and Discipline of Divorce
  3. Both a and b

Answer: a

 

Earl of Clarendon(1609-1674) as Prose Writer:

Q19. Opposed to Milton, the greatest writer in the parliamentary struggle was:

  1. Jeremy Taylor
  2. Francis Bacon
  3. Clarendon

Answer: c

 


Read More: MCQs on Puritan Age (The Age of Milton)


Q20. The basic prose-work of Clarendon is stately, and he always writes with a bias which is rather offensive was/were:

  1. History of the Rebellion
  2. Civil Wars in England
  3. Both a and b

Answer: c

 

Jeremy Taylor (1613-1667) as Prose Writer:

Q21. Jeremy Taylor was a:

  1. Lawyer
  2. Bishop
  3. Physician

Answer: b

 

Q22. Who is considered as one of the masters of English eloquence?

  1. Clarendon
  2. Bacon
  3. Jeremy Taylor

Answer: c

 

Q23. Jeremy best prose-work is:

  1. Holy Living and Holy Dying
  2. On the Doctrine and Discipline of Divorce
  3. Religio Medici

Answer: a

 

Q24. During which period we find English prose developing and expressing all types of ideas- scientific, religious, philosophic, poetic and personal?

  1. The Restoration Period
  2. The Puritan Age
  3. The Elizabethan Age

Answer: b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *