Life Of Charles Dickens’ MCQs

Life Of Charles Dickens' MCQs

 Life Of Charles Dickens Quiz With Answers


The life of Charles Dickens suffered so many hardships. Dickens grew up in poverty, and it shows in his writing: he is known for his orphans and urchins, rogues, shopkeepers, stuffed shirts, widows, and other colourful characters pulled from the dingy streets of London. He was the son of a lower-middle-class, and the early events of Dickens’ life left both psychological and sociological effects. The life and times of Charles Dickens and his experiences served to influence later fiction and essays and were the foundation of his interest in the reform of socio-economic and labour conditions; the rigour of which he believed were unfairly borne by the poor in pre-Industrial-Revolution England. Here we discuss “Charles Dickens’ Life” in the form of MCQs. All the Life Of Charles Dickens’ MCQs Multiple Choice Quiz Questions and Answers are published according to the new study syllabus for 2021-22.


Read More: MCQs on Victorian Age Characteristics


The online MCQs quiz tests on “The Life Of Charles Dickens” objective questions with answers includes a critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of Jobs, interviews, and other competitive exams including overseas studentsIn every post of the English Literature MCQs Online Test, we are waiting for your positive feedback.


MCQs on Life And Times Of Charles Dickens [Quiz]


Q1. Which English author is the most widely read Victorian novelist?

  1. Jane Austan
  2. Charles Dickens
  3. William Thackeray

Answer: b

 

Q2. Which early Victorian novelist, edited a monthly magazine, wrote novels, gave public readings and came out with a Christmas story every year?

  1. Emily Bronte
  2. Charles Kingsley
  3. Charles Dickens

Answer: c

 

Q3. Who used the pen name Boz early in his career, and his first publication was the short story collection sketches by Boz?

  1. Charles Dickens
  2. William Thackeray
  3. Wilkie Collins

Answer: a

 


Read More: Charles Dickens MCQs


Q4. Who was the son of lower-middle-class and family’s financial difficulties caused them to move about until they settled in Camden Town, a poor neighborhood of London?

  1. William Makepeace Thackeray
  2. Emily Bronte
  3. Charles Dickens

Answer: c

 

Q5. At which age Charles was set to work in a warehouse that handled “blacking”, or shoe polish; there he mingled with men and boys of the working class?

  1. 10
  2. 12
  3. 16

Answer: b

 


Read More: Poets of Early Victorian Age MCQs Objective Questions


Q6. Which novelist is considered one of the giants of English literature, most beloved, read and critically acclaimed novelist?

  1. Charles Dickens
  2. George Eliot
  3. Jane Austen

Answer: a

 

Q7. Which novel of Dickens, brought him immediate fame and this success continued throughout his life career?

  1. David Copperfield
  2. Edwin Drood
  3. The Pickwick Papers

Answer: c

 


Read More: MCQs on Jane Austen As A Novelist Of The Romantic Age


Q8. Who wrote from his own life experiences?

  1. Charles Dickens
  2. William Makepeace Thackeray
  3. Charles Kingsley

Answer: a

 

Q9. The characters of which Victorian novelist were often so memorable that they took on a life of their own outside his books?

  1. William Thackeray
  2. Emily Bronte
  3. Charles Dickens

Answer: c

 


Read More: Objective Questions on Sir Walter Scott As A Romantic Novelist


Q10. The early life and times of which novelist left both psychological and sociological effects?

  1. Charles Dickens
  2. Charles Reade
  3. Anthony Trollope

Answer: a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *