The Poets Of The Age Of Johnson MCQs

The Poets Of The Age Of Johnson MCQs

Introduction To The Poets Of The Age Of Johnson (1744-1784)


The later half of the eighteenth century, which was dominated by Dr. Samuel Johnson, is called the Age of Johnson. Johnson died in 1784, and from that time the Classical spirit in English literature began to give place to the Romantic spirit. Even during the Age of Johnson, which was predominantly classical, cracks had begun to appear in the solid wall of classicism and there were clear signs of revolt in favour of the Romantic spirit. This was specially noticeable in the field of poetry. Most of the poets belonging to the Age of Johnson may be termed as the precursors of the Romantic Revival. That is why the Age of Johnson is also called the Age of Transition in English literature. All the “Poets Of The Age Of Johnson” MCQs Multiple Choice Questions are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Poetry in The Age of Pope


The MCQs on “Poets Of The Age Of Johnson” multiple choice questions with answers includes critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts of englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of NTS, FPSC, PPSC, PCS, CSS, B.A, B.A(Hons), M.A, M.Phil, Phd, Teachers & Lecturers Entry Tests and all other competitive examinations in Pakistan and also for foreign students and foreign study.


MCQs on Poets Of The Age Of Johnson


Characteristics Of The Age Of Johnson:

Q1. The Age Of Johnson is also called the Age Of ___________ in English literature?

  1. Romantic
  2. Transition
  3. Rebirth

Answer: b

 

Q2. The greatest protagonist of classicism during the later half of the eighteenth century was:

  1. Dr. Samuel Johnson
  2. Alexander Pope
  3. John Dryden

Answer: a

 

Q3. Who supported Dr. Johnson in the field of poetry?

  1. Daniel Defoe
  2. Thomas Nash
  3. Goldsmith

Answer: c

 

Q4. Johnson’s poem was/were?

  1. London
  2. The Vanity of Human Wishes
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q5.  “Pope was the limit of classical literature” who said this about Pope?

  1. Goldsmith
  2. Dr. Johnson
  3. Dryden

Answer: a

 

Q6. The poem/poems of Goldsmith were:

  1. The Traveller
  2. The Deserted Village
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q7. What are the main characteristics of classical poetry?

  1. Product of intelligence, deficient in emotion and imagination, town poetry
  2. No love for nature, style was formal and artificial, written in closed couplet, didactic
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q8. The chief characteristics of new poetry/ Romanticism were:

  1. Encouraged emotion, passion and imagination, love for nature, revived  romantic spirit
  2. Opposed artificial and formal style, encouraged metrical experiments and poet’s liberty
  3. Both a and b

Answer: c

 

Poets Of The Age Of Johnson:

1) James Thomson (1700-1748):

Q9. In whom poetry, the main romantic characteristic is his minute observation of nature?

  1. William Blake
  2. James Thomson
  3. Robert Burns

Answer: b

 


Read More: Age of Pope MCQs Questions and Answers


Q10. Poem, “The Season” is written by:

  1. James Thomson
  2. William Wordsworth
  3. Thomas Gray

Answer: a

 

Q11. Instead of the closed couplet, who follows the Miltonic tradition of using the blank verse?

  1. William Blake
  2. James Thomson
  3. Thomas Gray

Answer: b

 

Q12. Which stanza was used by James Thomson in his poem “The Castle of Indolence” ?

  1. Spenserian stanza
  2. Shakespeare stanza
  3. none

Answer: a

 

Q13. Which poem of James Thomson was written in the form of dream allegory?

  1. The Seasons
  2. The Castle of Indolence
  3. Both a and b

Answer: b

 

2)Thomas Gray (1716-1771):

Q14. Who is famous as the author of Elegy written in a Country Churchyard, the best-known in the English language?

  1. William Collins
  2. James Thomson
  3. Thomas Gray

Answer: c

 

Q15. Other important poems of Gray are:

  1. The Progress of Poesy
  2. The Bard
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q16.  Which poem of Gray is more original and romantic?

  1. The Bard
  2. The Progress of Poesy
  3. Elegy

Answer: a

 

3)William Collins (1721-1759):

Q17. Like the poetry of ___________, Collin’s poetry exhibits deep feelings of melancholy.

  1. James Thomson
  2. Thomas Gray
  3. Robert Burns

Answer: b

 


Read More: MCQs on Prose Of The Age Of Pope


Q18. Which was the first poem of William Collins, is romantic in feeling , but is written in the closed couplet?

  1. Oriental Eclogues
  2. To Fear
  3. Ode to Evening

Answer: a

 

Q19. Collins’s best-known poems were:

  1. Odes To Simplicity, To Fear, To the Passions
  2. How Sleep The Brave, Ode To Evening
  3. Both a and b

Answer: c

 

4)James Macpherson (1736-1796):

Q20. James Macpherson became the most famous poet during his time by the publication of Ossianic poems, called the __________________.

  1. The Task
  2. Works of Ossian
  3. None

Answer: b

 

5)William Blake (1757-1827):

Q21. In the poetry of which eighteenth century’s poet, we find a complete break from classical poetry?

  1. William Blake
  2. William Collins
  3. James Thomson

Answer: a

 

Q22. Songs of Innocence and Songs of Experience are the works of which poet?

  1. William Collins
  2. Robert Burns
  3. William Blake

Answer: c

 

Q23. The Famous poems of Blake were:

  1. Little Lamb who made thee? and Tiger, Tiger burning bright
  2. The Book of The, Marriage of Heaven and Hell
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q24. Blake was the only poet of “supreme and simple poetic genius” of the eighteenth century, “the one man of that age fit, on all accounts, to rank with the old great masters”. who said these words about Blake?

  1. Swinburne
  2. Alexander Pope
  3. William Wordsworth

Answer: a

 

6)Robert Burns (1759-1796):

Q25. Who is the greatest song writer in the English language, had great love for nature, and a firm belief in human dignity and quality?

  1. Dr. Johnson
  2. Robert Burns
  3. John Dryden

Answer: b

 


Read More: MCQs on Restoration Period Quiz


Q26. The fresh inspired songs of Burns went straight to the heart are:

  1. The Cotter’s Saturday Night, To a Mouse, To a Mountain Daisy
  2. Man was Made to Mourne
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q27. Most of which poet’s songs have the Elizabethan touch about them?

  1. William Collins
  2. Robert Burns
  3. John Dryden

Answer: b

 

7)William Cowper (1731-1800):

Q28. Who lived a tortured life and was driven to the verge of madness, had a genial and kind soul?

  1. William Shakespeare
  2. Robert Burns
  3. William Cowper

Answer: c

 

Q29. Cowper’s longest poem, “The Task”, written in ______________.

  1. blank verse
  2. heroic couplet
  3. closed couplet

Answer: a

 

Q30. The most laborious work of Cowper is the translation of Homer in ____________________.

  1. mock-heroic epic
  2. blank verse
  3. heroic couplet

Answer: b

 


Read More: MCQs on Jacobean and Caroline Prose Writers


Q31. Which of the Cowper small, lovely lyrics beginning with the famous line,” Oh, that those lips had language”?

  1. The Task
  2. Alexander Selkirk
  3. On the Receipt of My Mother’s Picture

Answer: c

 

Q32. The lovely lyrics of Cowper beginning with the oft-quoted line, “I am monarch of all I survey” is:

  1. Alexander Selkirk
  2. On the Receipt of My Mother’s Picture
  3. The Task

Answer: a

 

8)George Crabbe (1754-1832):

Q33. Who stood midway between the Augustans and the Romantics?

  1. William Collins
  2. George Crabbe
  3. Robert Burns

Answer: b

 

Q34. Most of George Crabbe’s poems are written in the _______________.

  1. blank verse
  2. closed couplet
  3. heroic couplet

Answer: c

 

Q35. Who said that, nature is a “presence, a motion and a spirit,” and he realizes the intimate union of nature with man?

  1. William Blake
  2. George Crabbe
  3. Robert Burns

Answer: b

 

Q36. Which of George Crabbe’s poem, is without a rival as a picture of the working men of his age and shows that the lives of the common villagers and labourers are full of romantic interest?

  1. The Village
  2. The Parish Register
  3. Tales in Verse

Answer: a

 

Q37. The poems of George Crabbe are:

  1. The Parish Register, The Village, The Borough
  2. Tales in Verse, Tales of the Hall
  3. Both a and b

Answer: c

 

9)Thomas Chatterton (1752-1770):

Q38. Which poet may also be considered as the precursor of the Romantic Revival?

  1. William Cowper
  2. Thomas Chatterton
  3. Dr. Johnson

Answer: b

 


Read More: MCQs on 18th Century Literary Characteristics


Q39. “The Rowley Poems”, of Thomas Chatterton written in ________________ English made a strong appeal of medievalism. 

  1. pseudo-Chaucerian
  2. Spenserian
  3. none

Answer: a

 

Q40. When the publication of Bishop Percy’s Reliques of Ancient Poetry, made great contribution to the romantic mood reviving interest in ballad literature?

  1. 1760
  2. 1762
  3. 1765

Answer: c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *