MCQs on Restoration Drama Questions and Answers

MCQs on Restoration Drama Questions and Answers

Introduction To Restoration Drama (17th Century)


The Drama in England after 1660, called the Restoration Drama, showed entirely new trends on account of the long break with the past because in 1642 the theatres were closed by the authority of the parliament which was dominated by Puritans and so no good plays were written from 1642 till the Restoration (coming back of monarchy in England with the accession of Charles-II to the throne) in 1660 when the theatres were re-opened. All the MCQS on Restoration drama are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Jacobean and Caroline Playwrights


These MCQs on Restoration Drama (17th Century English Literature) Objective questions with answers includes critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts of englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of NTS, FPSC, PPSC, PCS, CSS, B.A, B.A(Hons), M.A, M.Phil, Phd, Teachers & Lecturers Entry Tests and all other competitive examinations in Pakistan and also for foreign students and foreign study.


MCQs on Restoration Drama [Questions and Answers]


Restoration Drama Characteristics:

Q1. After 1660 the drama in England called:

  1. The Puritan Drama
  2. The Elizabethan Drama
  3. The Restoration Drama

Answer: c

 

Q2. Restoration Drama was greatly affected by the spirit of the new age which was deficient in:

  1. imagination and emotional approach to life
  2. poetic feeling
  3. both a and b

Answer: c

 

Q3. During Restoration, the common people still under the influence of which movement?

  1. Realism
  2. Puritanism
  3. Humanism

Answer: b

 

Q4. The most popular form of drama during Restoration was:

  1. Comedy of Manners
  2. Satire
  3. Tragedy

Answer: a

 

Q5. Which portrayed the sophisticated life of the dominant class of society- its gaiety, foppery, insolence and intrigue during Restoration?

  1. Tragedy
  2. Comedy of Manners
  3. Satire

Answer: b

 


Read More: MCQs on Jacobean and Caroline Prose Writers


Q6. The general tone of Restoration’s Comedy of Manners drama was most aptly described by:

  1. Shakespeare
  2. Ben Jonson
  3. P.B Shelley

Answer: c

 

Q7. Which period was specialized in “Heroic Tragedy”, ended happily and virtue was always rewarded?

  1. Puritan Period
  2. Restoration Period
  3. Both a and b

Answer: b

 

William Congreve, the Restoration Dramatist Characteristics:

Q8. The most gifted among all the Restoration dramatists was:

  1. William Shakespeare
  2. William Congreve
  3. Ben Jonson

Answer: b

 

Q9. Who wrote all his best plays before he was thirty years of age?

  1. William Congreve (1670-1720)
  2. John Dryden (1631-1700)
  3. Both a and b

Answer: a

 


Read More: Anglo-Norman Period MCQs with Answers


Q10. William Congreve well-known comedies are:

  1. Wild Gallant (1663) ,Love in a Tub (1664)
  2. Love for Love (1695), The Way of the World (1700)
  3. None

Answer: b

 

Q11. On account of the remarkable style, who is put at the head of the Restoration drama?

  1. William Blake
  2. William Shakespeare
  3. William Congreve

Answer: c

 

John Dryden, The Writer of Heroic Tragedy :

Q12. The chief protagonist and writer of heroic tragedy was:

  1. Dryden
  2. Ben Jonson
  3. Thomas Norton

Answer: a

 

Q13. Under which leadership, the heroic tragedy dominated the stage from 1660 to 1678?

  1. John Bunyan
  2. John Dryden
  3. John Tillotson

Answer: b

 

Q14. Dryden heroic tragedy play was/were:

  1. Tyrannic Love
  2. The Conquest of Granada
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q15. The play “All for Love” (1678), was written by:

  1. Congreve
  2. Milton
  3. Dryden

Answer: c

 


Read More: MCQs on Jacobean and Caroline Drama Features and Characteristics 2021


Q16. How Dryden turns himself away from the conventions of the heroic tragedy?

  1. He does not give a happy ending to this play
  2. Ended happily
  3. None

Answer: a

 

Q17. The comedies, Wild Gallant, Etheredge’s The Comical Revenge or Love in a Tub, Wycherley’s The Country Wife and The Plain Dealer were written by:

  1. Viscount Halifax
  2. Thomas Sprat
  3. John Dryden

Answer: c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *