MCQs on Eighteenth Century Novel Objective Questions

MCQs on Eighteenth Century Novel Objective Questions

Introduction To Eighteenth Century Novel


The chief literary contribution of the Eighteenth century was the discovery of the modern novel, which at present is the most widely read and influential type of literature. The novel in its elementary form as a work of fiction written in prose was at first established in England by two authors- Bunyan and Defoe, who took advantage of the public interest in autobiography. During the Eighteenth century a number of English novelists-Goldsmith, Richardson, Fielding, Smollett and Sterne– all developed simultaneously the form of the novel as presenting life, as it really is, in the form of a story. All the MCQs onEighteenth Century NovelObjective Questions and Answers are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Prose of Age of Johnson


The “Eighteenth Century Novel” MCQs multiple choice questions with answers includes critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts of englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of NTS, FPSC, PPSC, PCS, CSS, B.A, B.A(Hons), M.A, M.Phil, Phd, Teachers & Lecturers Entry Tests and all other competitive examinations in Pakistan and also for foreign students and foreign study.


Objective Questions on Eighteenth Century Novel [ MCQs ]


Eighteenth Century Novelists and Their Novels:

* John Bunyan (1628-1688) Pioneer of the Modern Novel:

Q1. The novel in its elementary form as a work of fiction written in prose was first established in England by:

  1. Bunyan
  2. Defoe
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q2. Next to ________________, Bunyan was the greatest prose-writer of the period.

  1. William Congreve
  2. George Saville
  3. John Dryden

Answer: c

 

Q3. Like which literary personality, Bunyan was imbued with the spirit of Puritanism?

  1. Milton
  2. William Shakespeare
  3. William Congreve

Answer: a

 

Q4. If Milton is the greatest poet of Puritanism, who is its greatest story-teller?

  1. Dryden
  2. Bunyan
  3. Thomas Norton

Answer: b

 

Q5. The greatest work of John Bunyan is:

  1. History of the Royal Society
  2. The Pilgrim’s Progress
  3. Essay of Dramatic Poesy

Answer: b

 

Q6. Bunyan’s aim in The Pilgrim’s Progress was:

  1. to lead men and women into God’s way, the way of salvation
  2. to justify the ways to God to men
  3. none

Answer: a

 

Q7. Like ___________, Bunyan was endowed with a highly developed imaginative faculty and artistic instinct?

  1. Congreve
  2. Milton
  3. Dryden

Answer: b

 


Read More: The Poets Of The Age Of Johnson MCQs


Q8. Who were deeply religious, and both, though they distrusted fiction, were the masters of fiction?

  1. Congreve and Milton
  2. Milton and Bunyan
  3. Dryden and Bunyan

Answer: b

 

Q9. In which critical work, Bunyan has described the pilgrimage of the Christian to the Heavenly City, the trials, tribulations and temptations?

  1. The Pilgrim’s Progress
  2. Grace Abounding to the Chief of Sinners
  3. The Life and Death of Mr. Badman

Answer: a

 

Q10. Which critical work of Bunyan was written in the form of allegory?

  1. The Life and Death of Mr. Badman
  2. Grace Abounding to the Chief of Sinners
  3. The Pilgrim’s Progress

Answer: c

 

Q11. Who remarked about the Bunyan’s The Pilgrim’s Progress that “This is the great merit of the book, that the most cultivated man cannot find anything to praise more highly, and the child knows nothing more amusing.”

  1. Milton
  2. Dr. Johnson
  3. William Congreve

Answer: b

 

Q12. Bunyan’s other works are:

  1. The Life and Death of Mr. Badman (1680)
  2. Grace Abounding to the Chief of Sinners (1666)
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q13. John Bunyan was called the pioneer of the modern novel because:

  1. he had qualities of the great story-teller
  2. deep insight into character, humour, pathos
  3. both a and b

Answer: c

 


Read More: Age of Pope MCQs Questions and Answers


Q14. Who was neither a scholar, nor did he belong to any literary school, all that he knew and learned was derived straight from the English Bible?

  1. Dryden
  2. Bunyan
  3. Congreve

Answer: b

 

* Daniel Defoe (1661-1731):

Q15. Who was the real creator of  autobiographical fiction as a work of art, the originator of the novel?

  1. Dr. Samuel Johnson
  2. Alexander Pope
  3. Daniel Defoe

Answer: c

 

Q16. Who is the earliest literary journalist in the English language?

  1. Edward Young
  2. Alexander Pope
  3. Daniel Defoe

Answer: c

 

Q17. Daniel Defoe wrote on which subjects?

  1. Social, Literary
  2. Political
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q18. As a journalist, who was fond of writing and brought out about 250 publications?

  1. Daniel Defoe
  2. Thomas Nash
  3. John Gay

Answer: a

 

Q19. At the age of sixty, Defoe turned his attention to the writing of prose fiction and published his first novel- which was:

  1. Captain Singleton
  2. Essay on Criticism
  3. Robinson Crusoe

Answer: c

 

Q20. The other works of fiction by Daniel Defoe were:

  1. The Memoirs of a Cavalier, Captain Singleton
  2. Moll Flanders, Colonel Jack, Roxana and Journal of the Plague Year
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q21. Who appropriately called Defoe’s works of fiction as ‘Fictitious biographies’ or ‘History minus the Facts’?

  1. Pope
  2. Sir Leslie Stephen
  3. James Thomas

Answer: b

 


Read More: MCQs on Restoration Prose Objective Questions


Q22. All Defoe’s fictions are written in which literary form?

  1. Biographical form
  2. Autobiographical form
  3. None

Answer: a

 

Q23. What qualities did Defoe apply in his literary works?

  1. Narrated in a haphazard manner, possess extraordinary minute realism
  2. Told in the plain, matter-of-fact, business-like way, appropriate to stories of actual life
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q24. On account of all the writing qualities, Defoe is credited with being the originator of the English ______.

  1. novel
  2. poetry
  3. drama

Answer: a

 

Q25. Which ability made Defoe one of the masters of English prose?

  1. Ideal style
  2. natural style
  3. creative style

Answer: b

 

* Samuel Richardson (1689-1761):

Q26. Who is credited with the writing of the first modern novel- Pamela or Virtue Rewarded?

  1. Daniel Defoe
  2. Thomas Nash
  3. Samuel Richardson

Answer: c

 

Q27. Pamela or Virtue Rewarded is written in the form of:

  1. Diaries
  2. Familiar Letters
  3. Allegory

Answer: b

 


Read More: MCQs on 18th Century Literary Characteristics


Q28.  Richardson’s second novel was:

  1. Clarissa or The History of a Young Lady
  2. Pamela or Virtue Rewarded
  3. Sir Charles Grandison

Answer: a

 

Q29. Clarissa or The History of a Young Lady and Sir Charles Grandison were the novels written in the form of:

  1. Diaries
  2. Letters
  3. Allegory

Answer: b

 

Q30.Who said about Richardson that he “enlarged the knowledge of human nature, and taught  the passions to move at the command of virtue”?

  1. Dr. Johnson
  2. Daniel Defoe
  3. Henry Fielding

Answer: a

 

Q31. About Richardson’s Clarissa, who said that it was the first book in the world for the knowledge it displays of the human heart”?

  1. Pope
  2. Henry Fielding
  3. Dr. Johnson

Answer: c

 

Q32. Richardson’s main contribution to the English novel was:

  1. told stories of human life
  2. incidents
  3. adventures

Answer: a

 


Read More: 18th Century English Literature MCQs


* Henry Fielding (1707-1754):

Q33. “Joseph Andrews” was the first great novel of which eighteenth century novelists?

  1. James Thomson
  2. Henry Fielding
  3. Thomas Gray

Answer: b

 

Q34. The novels that Fielding wrote are:

  1. Jonathan Wild, The History of Tom Jones, a Foundling, Amelia
  2. The Alchemists
  3. Both a and b

Answer: a

 

Q35. Who is called the father of English novel, because he was the first to give genuine pictures of men and women of his age, without moralising  over their vices and virtues?

  1. John Bunyan
  2. Samuel Richardson
  3. Henry Fielding

Answer: c

 

* Tobias Smollett (1721-1771):

Q36. Smollett’s best-known novels are:

  1. Roderick Random (1748)
  2. Peregrine Pickle (1751), and Humphrey Clinker (1771)
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q37. Smollett is the originator of the _____________ novel.

  1. funny
  2. realistic
  3. pure comedy

Answer: a

 

* Lawrence Sterne (1713-1768):

Q38. Sterne best-known novel is/are:

  1. Tristram Shandy
  2. A Sentimental Journey through France and Italy
  3. Both a and b

Answer: c

 


Read More: MCQs on Cavalier Poetry


Q39.  The main contributions of Sterne to the English novel are:

  1. his discovery of the delights of sensibility
  2. the pleasures of the feeling heart,
  3. Both a and b

Answer: c

 

* Oliver Goldsmith (1728-1774):

Q40.  Who wrote only one novel- “The Vicar of Wakefield”?

  1. Oliver Goldsmith
  2. Thomas Gray
  3. Robert Burns

Answer: a

 

Q41. Goldsmith’s novel is about domestic life, free from vulgarity and coarseness which we find in the novels of __________________.

  1. Smollett
  2. Sterne
  3. Both a and b

Answer: c

  1 comment for “MCQs on Eighteenth Century Novel Objective Questions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *