MCQs About John Milton Multiple Choice Questions and Answers 2021

MCQs About John Milton Multiple Choice Questions and Answers 2021

Introduction To John Milton as Puritan Poet


John Milton (1608-1674) was the greatest poet of the Puritan age, and he stands head and shoulders above all his contemporaries. Though he completely identified himself with Puritanism, Milton possessed such a strong personality that he cannot be taken to represent any one but himself. Milton was also considered to be the child of the Renaissance. All the MCQs about John Milton are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Puritan Age (The Age of Milton) – [1600-1660]


These John Milton English Literature MCQs Objective questions with answers includes critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts of englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of NTS, FPSC, PPSC, PCS, CSS, B.A, B.A(Hons), M.A, M.Phil, Phd, Teachers & Lecturers Entry Tests and all other competitive examinations in Pakistan and also for foreign students and foreign study.


MCQs About John Milton as Puritan Poet (Objective Questions)


John Milton, the Greatest poet of the Puritan Age:

Q1. The greatest poet among the poets of Puritan Age was:

  1. William Drummond(1585-1649)
  2. John Milton(1608-1674)
  3. George Wither(1588-1667)

Answer: b

 

Q2. Paying a just tribute to the dominating personality of Milton, who wrote the following famous line about Milton?

“Thy soul was like a star, and dwelt apart.”

  1. William Wordsworth
  2. William Blake
  3. William Shakespeare

Answer: a

 

Q3. Who praised Spenser, Shakespeare and Ben Jonson as poets, but he was different from them all?

  1. Herrick
  2. Carew
  3. Milton

Answer: c

 

Q4. Who was considered to be the child of the Renaissance?

  1. Shakespeare
  2. Milton
  3. Spenser

Answer: b

 


Read More: MCQs on Cavalier Poetry


Q5. Milton may be called the last Elizabethan as a/an ______________.

  1. poet
  2. dramatist
  3. artist

Answer: c

 

Q6. The important Milton’s poems of the early period are:

  1. The Hymn on the Nativity, L’Allegro
  2. II-Penseroso, Lycidas, Comus
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q7. What was the age of Milton when he wrote “The Hymn on the Nativity”?

  1. 21
  2. 22
  3. 23

Answer: a

 

Q8. Which poem of Milton represents the poet in a gay and merry mood and it paints an idealised picture of rustic life from dawn to dusk?

  1. II Penseroso
  2. L’Allegro
  3. Lycidas

Answer: b

 


Read More: MCQs on Metaphysical Poetry


Q9. The poem which is written in serious and meditative strain of Milton was:

  1. II Penseroso
  2. L’Allegro
  3. Lycidas

Answer: a

 

Q10. Which poem of Milton is a pastoral elegy?

  1. The Hymn on the Nativity
  2. L’Allegro
  3. Lycidas

Answer: c

 

Q11. Lycidas was written to mourn the death of which Milton’s friend?

  1. Edward King
  2. L’Allegro
  3. Lycidas

Answer: a

 

Q12. When the Civil War broke out in 1642, Milton threw himself heart and soul into the struggle against King ____________.

  1. James-I
  2. Charles-I
  3. Both a and b

Answer: b

 

Q13. Milton became the Latin Secretary to ____________, when he finding himself unfit to fight as a soldier.

  1. James-I
  2. Charles-I
  3. Cromwell

Answer: c

 

Q14. Milton became friendless after the death of __________, and the coming of Charles-II to the throne.

  1. James-I
  2. Cromwell
  3. Charles-I

Answer: b

 

Q15. Who wrote Paradise Lost, Paradise Regained and Samson Agonistes after undaunted by all his misfortunes?

  1. Herrick
  2. Carew
  3. Milton

Answer: c

 

Q16. The subject-matter of Paradise Lost was:

  1. casting out from Heaven of the fallen angles, Satan’s flight
  2. Man’s temptation and fall from grace
  3. both a and b

Answer: c

 


Read More: Objective Questions on Elizabethan Prose


Q17. Which poem of Milton is called the last great Elizabethan poem?

  1. Paradise Regained
  2. Paradise Lost
  3. Both a and b

Answer: b

 

Q18. In which poem of Milton, the most prominent is the figure of Satan who possesses the qualities of Milton himself, and who represents the indomitable heroism of the Puritans against Charles-I?

  1. Paradise Lost
  2. Paradise Regained
  3. Samson Agonistes

Answer: a

 

Q19. Paradise Lost is written in:

  1. heroic couplet
  2. blank verse
  3. none of the above

Answer: b

 

Q20. Which poem of Milton deals with subject of Temptation in the Wilderness ?

  1. Paradise Lost
  2. Paradise Regained
  3. Samson Agonistes

Answer: b

 


Read More: MCQs on Puritan Poetry (The School Of Spenser) – [17th Century]


Q21. In which poem Milton deals with an ancient Hebrew legend of Samson, the mighty champion of Israel, now blind and scorned, working as a slave among Philistines?

  1. II Penseroso
  2. Paradise Regained
  3. Samson Agonists

Answer: c

 

Q22. “Samson Agonists” is a :

  1. mock-heroic poem
  2. tragedy
  3. both a and b

Answer: b

 

Q23. “Eyeless in Gaza at the Mill with slaves”, this line taken from which poem of Milton?

  1. Paradise Lost
  2. Paradise Regained
  3. Samson Agonistes

Answer: c

 

Q24. “to justify the ways of God to men”, this line belong to which poem of Milton?

  1. Paradise Lost
  2. Paradise Regained
  3. Both a and b

Answer: a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *