MCQs on Cavalier Poetry

MCQs on Cavalier Poetry

Introduction To Cavalier Poetry (Puritan Poetry)


The Puritan Poetry, which is also called the Jacobean and Caroline Poetry during the reigns of James-I and Charles-I respectively can be divided into three parts. Here, we will discuss about the third part of Puritan Poetry which is the Poetry of the Cavalier Poets in the form of MCQs.


Read More: MCQs on Metaphysical Poetry


These MCQs on Cavalier Poetry (Puritan Poetry) 17th Century Objective questions with answers includes critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts of englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of NTS, FPSC, PPSC, PCS, CSS, B.A, B.A(Hons), M.A, M.Phil, Phd, Teachers & Lecturers Entry Tests and all other competitive examinations in Pakistan and also for foreign students and foreign study.


MCQs on Cavalier Poetry (Puritan Poetry) [Quiz]


Cavalier Poetry Characteristics:

Q1. Like metaphysical poets who followed John Donne, the Cavalier Poets followed which literary personality?

  1. Ben Jonson
  2. John Milton
  3. Spenser

Answer: a

 

Q2. Who followed the classical method in his poetry as in his drama?

  1. Milton
  2. Spenser
  3. Ben Jonson

Answer: c

 

Q3. Ben Jonson’s lyrics and songs  differ from those of which literary personality?

  1. Spenser
  2. Shakespeare
  3. Milton

Answer: b

 

Q4. Shakespeare’s songs are pastoral, popular and artless whereas Jonson’s songs are:

  1. sophisticated, particularized
  2. intellectual, emotional rationality
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q5. Like the ‘metaphysical’, the label ‘Cavalier’, is not correct , because a ‘Cavalier’ means:

  1. a royalist
  2. one who fought on the side of the king during the Civil War
  3. both a and b

Answer: c

 

Q6. The followers of which, were not all royalists but the label ‘Cavalier’ has stuck to them?

  1. Shakespeare
  2. Ben Jonson
  3. John Milton

Answer: b

 

Q7. Some Cavalier poets like Carew, Suckling and Lovelace were also disciples of:

  1. William Shakespeare
  2. John Milton
  3. John Donne

Answer: c

 

Q8. Some typical poems of which literary personalities are very much alike?

  1. William Shakespeare and Ben Jonson
  2. John Donne and Ben Jonson
  3. John Donne and Spenser

Answer: b

 

Q9. The Cavalier Poets normally wrote about ______________ subjects.

  1. trivial
  2. serious
  3. significant

Answer: a

 

Q10. A courtier of Charles-I was:

  1. Herrick
  2. Sir John Suckling
  3. Lovelace

Answer: b

 


Read More: Objective Questions on Elizabethan Prose


Q11. Love lyrics- Lucasta was written by:

  1. Sir Richard Lovelace
  2. Herrick
  3. Carew

Answer: a

 

Q12. Who wrote amorous as well as religious verse?

  1. Thomas Carew
  2. Henry Vaughan
  3. Robert Herrick

Answer: c

 

Q13. “Persuasions of Love” is a fine piece of rhythmic cadence and harmony, of which metaphysical poets?

  1. Thomas Carew
  2. Henry Vaughan
  3. Robert Herrick

Answer: a

 

Q14. The important Cavalier Poets were:

  1. Herrick, Lovelace
  2. Suckling, Carew
  3. Both a and b

Answer: c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *