MCQs on Prose of Age of Johnson

MCQs on Prose of Age of Johnson

Introduction To The Prose Of The Age Of Johnson (1744-1784)


In the Age of Johnson the tradition established by prose writers of the earlier part of the eighteenth century- Addison, Steele and Swift– was carried further. The Eighteenth century is called the age of aristocracy. This aristocracy was no less in the sphere of the intellect than in that of politics and society. The intellectual and literary class formed itself into a group, which observed certain rules of behaviour, speech and writing. In the field of prose the leaders of this group established a literary style which was founded on the principles of logical and lucid thought. The great prose writers, the pillars of the Age of Johnson, who represented in themselves, the highest achievements of English prose, were Johnson, Burke and Gibbon. All the MCQs onProse Of The Age Of JohnsonMultiple Choice Questions are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Poetry in The Age of Pope


The “Prose Of The Age Of Johnson” MCQs objective questions with answers includes critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts of englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of NTS, FPSC, PPSC, PCS, CSS, B.A, B.A(Hons), M.A, M.Phil, Phd, Teachers & Lecturers Entry Tests and all other competitive examinations in Pakistan and also for foreign students and foreign study.


MCQs on Prose Of The Age Of Johnson


Dr. Samuel Johnson (1709-1784):

Q1. Johnson’s best-known prose works are:

  1. his Dictionary
  2. Lives of Poets
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q2.  Dr. Johnson contributed a number of articles in the periodicals which were:

  1. The Rambler
  2. The Idler and Rasselas
  3. Both a and b

Answer: c

 

Edmund Burke (1729-1797):

Q3. Who was the member of the Parliament for thirty years?

  1. Daniel Defoe
  2. Edmund Burke
  3. Dr. Johnson

Answer: b

 

Q4. Whose chief contributions to literature are the speeches and writings of his public career?

  1. Edmund Burke
  2. Alexander Pope
  3. John Dryden

Answer: a

 

Q5.  In which of his work, Burke advocated the principle of limited monarchy which had been established in England since the Glorious Revolution in 1688?

  1. On American Taxation (1774)
  2. The Reflections on the French Revolution (1790)
  3. Thoughts on the Present Discontent (1770)

Answer: c

 


Read More: Age of Pope MCQs Questions and Answers


Q6. Who was made to quit the throne, and William of Orange was invited by the Parliament to become the king of England with limited powers since the Glorious Revolution in 1688?

  1. James-I
  2. James-II
  3. Charles-II

Answer: b

 

Q7. Burke delivered famous speeches in Parliament , when the American colonies revolted against England , and the English government was trying to suppress that revolt, Burke vehemently advocated the cause of American independence which were:

  1. On American Taxation
  2. On Conciliation with America
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q8. The greatest speeches of Burke which were delivered in connection with the French Revolution as The Reflections on the French Revolution were published in:

  1. 1790
  2. 1795
  3. 1796

Answer: a

 

Edward Gibbon (1737-1794):

Q9. Who was the first historian of England, wrote in a literary manner?

  1. Swift
  2. Addison
  3. Edward Gibbon

Answer: c

 

Q10. Gibbon’s greatest historical work includes:

  1. The Decline and Fall of the Roman Empire
  2. The Reflections on the French Revolution
  3. None

Answer: a

 

Other Writings During The Eighteenth Century:

Q11. Other kinds of writing which began to grow in importance in eighteenth century includes:

  1. Essays
  2. Diaries and letters
  3. Speeches

Answer: b

 


Read More: MCQs on Prose Of The Age Of Pope


Q12. Which letters were famous in the first part of the eighteenth century?

  1. Lady Mary Wortley Montagu’s Letters
  2. Lord Chesterfield’s Letters to his son
  3. None

Answer: a

 

Q13. Many people, including _____________, did not like the kind of manners the letters described.

  1. Pope
  2. Swift
  3. Dr. Johnson

Answer: c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *