Eighteenth Century Drama MCQs

Eighteenth Century Drama MCQs

Introduction To Eighteenth Century Drama


The dramatic literature of the Eighteenth century was not of a high order. One of the reasons of the decline of drama during the Eighteenth century was the Licensing Act of 1737 which curtailed the freedom of expression of dramatists. The result was that a number of writers like Fielding, who could make their marks as dramatists, left the theatre and turned towards the novel. Moreover, the new commercial middle classes which were coming into prominence imposed their own dull and stupid views on the themes that would be acceptable to the theatre. Naturally this was not liked by first-rate writers who wanted to write independently. All the “Eighteenth Century Drama” MCQs Multiple Choice Questions are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Poetry in The Age of Pope


The MCQs on “Eighteenth Century Drama” objective questions with answers includes critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts of englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of NTS, FPSC, PPSC, PCS, CSS, B.A, B.A(Hons), M.A, M.Phil, Phd, Teachers & Lecturers Entry Tests and all other competitive examinations in Pakistan and also for foreign students and foreign study.


MCQs on Eighteenth Century Drama


The Field Of Tragedy During The Eighteenth Century:

Q1. During which century, the two opposing traditions- Romantic and Classical, exercised their influence on the dramatists in the field of tragedy?

  1. 17th century
  2. 18th century
  3. 16th century

Answer: b

 

Q2.  Which tradition was the Elizabethan way of writing tragedy?

  1. Romantic
  2. Classical
  3. Both a and b

Answer: a

 

Q3. The characteristics of Romantic tradition of writing tragedy were:

  1. use of intricate plots and admitted horror and violence on the open stage
  2. without any sub-plot and long declamatory speeches delivered by the actors
  3. none

Answer: a

 

Q4. Classical tradition was mainly the ________ tradition of writing tragedy.

  1. Roman
  2. Elizabethan
  3. French

Answer: c

 

Q5.  Which characteristics were followed by Classical tradition in writing tragedy?

  1. The unfolding of a single action without any sub-plot and long declamatory speeches delivered by the actors
  2. use of intricate plots and admitted horror and violence on the open stage
  3. Both a and b

Answer: a

 


Read More: Age of Pope MCQs Questions and Answers


Q6. The traditional English pattern of drama was exemplified by:

  1. Addison’s Cato (1713)
  2. Otway’s Venice Preserved
  3. Dr. Johnson’s Irene (1749)

Answer: b

 

Q7. In which tragedy the Classical tradition was strictly upheld?

  1. Dr. Johnson’s Irene (1749)
  2. James Thomson’s Sophonisba 1729
  3. Addison’s Cato (1713)

Answer: c

 

The Field Of Comedy During The Eighteenth Century:

Q8. Who was the first exponent of the sentimental comedy in the eighteenth century?

  1. Addison
  2. Steele
  3. Goldsmith

Answer: b

 

Q9. Steele extolled the domestic virtues in his plays:

  1. The Funeral, The Lying Lover
  2. The Tender Husband, The Conscious Lovers
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q10. According to Steele, which are the guiding principles of conduct?

  1. Simplicity of mind, Good nature
  2. Friendship and Honour
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q11.Other dramatists who wrote sentimental comedies during the eighteenth century were:

  1. Colley Cibber, Hugh Kelley
  2. Richard Cumberland
  3. Both a and b

Answer: c

 


Read More: MCQs on Prose Of The Age Of Pope


Q12. The two great dramatists of the Eighteenth century, who led the revolt against sentimental comedy were:

  1. Oliver Goldsmith, Richard Sheridan
  2. Colley Cibber, Hugh Kelley
  3. None

Answer: a

 

Q13. Goldsmith wrote plays which were:

  1. The School for Scandal (1777), The Rivals (1775)
  2. Good-Natured Man and She Stoops to Conquer (1773)
  3. Both a and b

Answer: b

 

Q14. Richard Brinsley Sheridan is best known for his two comedies which were:

  1. Good-Natured Man and She Stoops to Conquer (1773)
  2. The School for Scandal (1777), The Rivals (1775)
  3. None

Answer: b

 

Q15. Associated with the comedies of ____________, Richard Sheridan created a more genial and romantic atmosphere in his comedies.

  1. Shakespeare
  2. Goldsmith
  3. Steele

Answer: a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *