MCQs on Puritan Age (The Age of Milton) – [1600-1660]

MCQs on Puritan Age (The Age of Milton) - [1600-1660]

The Puritan Age (The Age of Milton) in English Literature (1600-1660)


The literature of the 17th Century may be divided into two periods. The first period started from (1600-1660) is called The Puritan Age or the Age of Milton, further divided into the Jacobean and Caroline periods after the rulers James I and Charles I, respectively. Puritanism dominated the seventeenth Century up to 1660, and it may be called the Puritan Age or the Age of Milton. The MCQs quiz questions on “Puritan Age” Multiple Choice Questions and Answers are published according to the new study syllabus for 2021-22.


Read More: MCQs About John Milton Multiple Choice Questions and Answers 2021


These quiz questions and answers on “The Puritan Age” contain top interview questions and answers, including the critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of Jobs, interviews, and other competitive exams including overseas studentsIn every post of the English Literature MCQs Online Test, we are waiting for your positive feedback.

Table of Content:

  • The Puritan Age (1600 to 1660)
  • Puritan Age Meaning
  • The Puritan movement in the age of Milton

MCQs on Puritan Age (The Age of Milton) – Quiz With Answers


The Puritan Age (1600 to1660) Meaning:

Q1. How many periods the literature of seventeenth century divided?

  1. Two periods
  2. Three
  3. Four periods

Answer: a

 

Q2. The Puritan Age is also called:

  1. the Age of Shakespeare
  2. the Age of Dryden
  3. the Age of Milton

Answer: c

 

Q3. Period of Puritan Age lasts for:

  1. 1500-1600
  2. 1600-1660
  3. 1660-1700

Answer: b

 


Read More: MCQs on Jacobean and Caroline Drama Features and Characteristics 2021


Q4. The ruler James I ruled from:

  1. 1603-1625
  2. 1603-1630
  3. 1603-1635

Answer: a

 

Q5. During the reign of James I, the Puritan Age is also named:

  1. Caroline period
  2. Jacobean period
  3. none

Answer: b

 

Q6. Charles I ruled from:

  1. 1625-1645
  2. 1625-1647
  3. 1625-1649

Answer: c

 

Q7. Period of Charles I in the Puritan Age is also named:

  1. Caroline period
  2. Jacobean period
  3. none

Answer: a

 


Read More: MCQs on Jacobean and Caroline Prose Writers


Q8. The spirit of 17th century may be defined as:

  1. the spirit of observation and of preoccupation
  2. systematic analysis of facts, feelings and ideas
  3. all of the above

Answer: c

 

Q9. For the first time which language the writers began using as a vehicle for storing and conveying facts?

  1. English
  2. French
  3. Latin

Answer: a

 

Q10. The popularization of which art became the significant feature of the new spirit of observation and analysis in the 17th century?

  1. Art of autobiography
  2. Art of biography
  3. Both a and b

Answer: b

 


Read More: MCQs on Puritan Poetry (The School Of Spenser) – [17th Century]


The Puritan Movement in the Age of Milton:

Q11.Who was the noblest representative of the Puritan spirit?

  1. Milton
  2. Dryden
  3. Shakespeare

Answer: a

 

Q12. Which is/are the objectives of the Puritan movement?

  1. Personal righteousness
  2. Civil and religious liberty
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q13. Who fought for liberty of the people against the tyrannical rule of Charles I, as narrow-minded fanatics?

  1. Milton
  2. Cromwell
  3. Both a and b

Answer: c

 


Read More: MCQs on Metaphysical Poetry


Q14. The real champions of liberty and stood for toleration during the Puritan Age were:

  1. Milton and Cromwell
  2. Shakespeare and Dryden
  3. Both a and b

Answer: a

 

Q15. Puritan name was at first given to those who advocated certain changes in the form of worship of the reformed English Church under ___________.

  1. Charles I
  2. Elizabeth
  3. James I

Answer: b

 

Q16. Who were opposed to Puritanism movement?

  1. King Charles I
  2. Councillors of King Charles I
  3. Both a and b

Answer: c

 


Read More: MCQs on Cavalier Poetry


Q17. When Charles I was defeated and beheaded?

  1. 1648
  2. 1649
  3. 1650

Answer: b

 

Q18. After King Charles I, the Puritanism movement came out triumphant with the establishment of the Commonwealth under ______________.

  1. Cromwell
  2. Milton
  3. Dryden

Answer: a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *