Objective Questions on Elizabethan Prose

Objective Questions on Elizabethan Prose

Introduction To Elizabethan Prose in English Literature (1500-1600) 


The Elizabethan period was also the period of the origin of modern English prose. During the reign of Elizabethan Prose began to be used as a vehicle of various forms of amusement and information, and its popularity increased on account of the increased facility provided by the printing press. Though there were a large number of prose-writers, among those Sir Philip Sidney and John Lyly were conscious of their art and who made solid contributions to the English prose style in Elizabethan Prose. All the MCQs on “Elizabethan Prose” Multiple Choice Questions and Answers are published according to the new study syllabus for the academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Renaissance Period Objective Questions and Answers


These online MCQs test on “Elizabethan Prose” contain basic objective questions and answers, including the critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of Jobs, interviews, and other competitive exams including overseas studentsIn every post of the English Literature MCQs Online Test, we are waiting for your positive feedback

Table of Content:

  • Elizabethan Prose Characteristics
  • John Lyly (1554-1606) Contribution in Elizabethan Prose in English Literature
  • Sir Philip Sidney (1554-1586) Contribution in Elizabethan Prose in English Literature

Objective Questions on Elizabethan Prose in English Literature ( MCQs )


✒ Elizabethan Prose Characteristics:

Q1. The period of the origin of modern English prose was:

  1. Renaissance period
  2. Anglo-Saxon period
  3. Anglo-Norman period

Answer: a

 

Q2. A basic characteristic of Elizabethan prose is the nearness of their prose to __________.

  1. novel
  2. drama
  3. poetry

Answer: c

 

Q3. The prose-writers of Elizabethan period were:

  1. John Lyly
  2. Sir Philip Sidney
  3. Both a and b

Answer: c

 


Read More: MCQs on Elizabethan Drama (Part-1)


Q4. Two important writers who, among others, influenced Elizabethan prose were:

  1. Sir Thomas Wyatt, Surrey
  2. Malory and Hakluyt
  3. Chaucer and Shakespeare

Answer: b

 

Q5. Who wrote a great prose romance “Morte de Arthur” dealing with the romantic treasures of the Middle Ages?

  1. Malory
  2. Shakespeare
  3. Sir Philip Sidney

Answer: a

 

Q6. “Voyages” describing sea adventures, written in simple and unaffected directness by:

  1. Sir Thomas Wyatt
  2. Earl of Surrey
  3. Richard Hakluyt

Answer: c

 

Q7. The writer of which period was conscious of only that he had something to tell that was worth telling?

  1. Anglo-Saxon period
  2. Anglo-Norman period
  3. Elizabethan period

Answer: c

 


Read More: MCQs on Elizabethan Drama (Part-2)


John Lyly (1554-1606) Contribtion in Elizabethan Prose in English Literature:

Q8. First author who wrote prose in the manner that the Elizabethans wanted was:

  1. Sidney
  2. John Lyly
  3. Thomas Norton

Answer: b

 

Q9. “Euphues” was the contribution of which Elizabethan prose writer?

  1. Lyly
  2. Sidney
  3. Spenser

Answer: a

 

Q10. Which maxims and phrases were freely quoted in the court and the market-place?

  1. The Faerie Queene
  2. Arcadia
  3. Euphues

Answer: c

 

Q11.The prose which is described as a young man “of more wit than wealth, yet of more wealth than wisdom” is: 

  1. The Faerie Queene
  2. Euphues
  3. Mirror for Magistrates

Answer: b

 


Read More: MCQs on Renaissance Poetry in English Literature Quiz


Sir Philip Sidney (1554-1586) Contribution in Renaissance Poetry in English Literature:

Q12. “Arcadia” is the prose work of which literary figure?

  1. Thomas Sackville
  2. Shakespeare
  3. Sir Philip Sidney

Answer: c

 

Q13. Which was the first English example of prose pastoral romance?

  1. The Faerie Queene
  2. Arcadia
  3. Mirror for Magistrates

Answer: b

 

Q14. Sir Philip Sidney has the capacities of:

  1. many-sided person and a versatile genius
  2. soldier, courtier, poet
  3. All of the above

Answer: c

 


Read More: MCQs on Puritan Age (The Age of Milton) – [1600-1660]


Q15. Beside “Arcadia”, another prose work, “Apologie  for Poetrie” (1595) was written by:

  1. Sir Philip Sidney
  2. Shakespeare
  3. George Peele

Answer: a

 

Q16. Sir Philip Sidney time period was:

  1. 1554-1576
  2. 1554-1586
  3. 1554-1596

Answer: b

 

Q17. What Queen Elizabeth called the Sir Philip Sidney?

  1. One of the jewels of her crown
  2. One of the jewels of her times
  3. Both a and b

Answer: a

 


Read More: MCQs on Restoration Prose Objective Questions


Q18. At the age of twenty three, who was considered one of the ripest statesmen of the Elizabethan age?

  1. Shakespeare
  2. Sir Philip Sidney
  3. Thomas Sackville

Answer: b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *