MCQs on Jacobean and Caroline Playwrights

MCQs on Jacobean and Caroline Playwrights

Introduction To Jacobean and Caroline Playwrights (17th Century)


The drama in England after Shakespeare suffered a decline during the reigns of James-I and Charles-I. The heights reached by Shakespeare could not be kept by later playwrights. The Jacobean and Caroline playwrights gave expression to passive suffering and lack of mental and physical vigour. The real spirit of the Elizabethan drama disappeared, and only the outward show and trappings remained. All the MCQS on Jacobean and Caroline dramatists are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Cavalier Poetry


These MCQs on Jacobean and Caroline Playwrights (English Literature) Objective questions and answers includes critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts of englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of NTS, FPSC, PPSC, PCS, CSS, B.A, B.A(Hons), M.A, M.Phil, Phd, Teachers & Lecturers Entry Tests and all other competitive examinations in Pakistan and also for foreign students and foreign study.


MCQs on Jacobean and Caroline Playwrights [Quiz]


Ben Jonson as Jacobean Playwrights:

Q1. The greatest dramatists of the Jacobean period was:

  1. William Shakespeare
  2. John Milton
  3. Ben Jonson

Answer: c

 

Q2. Ben Jonson was a:

  1. classicist
  2.  moralist and a reformer of drama
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q3. Who made an attempt to have the ‘unities’ of time, place and action in his plays?

  1. Shakespeare
  2. Ben Jonson
  3. John Gower

Answer: b

 

Q4. Jonson was mainly a writer of:

  1. poetry
  2. prose
  3. comedies

Answer: c

 

Q5. Volpone, The Silent Woman, The Alchemist and Bartholomew Fair are the comedies attained outstanding success written by_____________.

  1. Thomas Sackville
  2. Ben Jonson
  3. Thomas Norton

Answer: b

 

Q6. The comedies of Ben Jonson, which illustrate his theory of humour are:

  1. Every Man in His Humour
  2. Every Man Out of His Humour
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q7. Ben Jonson wrote tragic play/plays on the classical model, but are not successful are:

  1. Sejanus
  2. Cataline
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q8. Unlike Shakespeare, Ben Jonson was a/an:

  1. intellectual writer
  2. satirical writer
  3. Both a and b

Answer: c

 


Read More: MCQs on Metaphysical Poetry


Q9. Which of the following comedy of Ben Jonson was a satirical study of avarice on the heroic scale?

  1. Volpone
  2. The Silent Woman
  3. The Alchemist

Answer: a

 

John Marston:

Q10. John Marston melodramas which are full of forceful and impressive passages were:

  1. Antonia and Mellida
  2. Antonia’s Revenge
  3. Both and b

Answer: c

 

Q11. The best play of John Marston was:

  1. Eastward Hoe
  2. The Malcontent
  3. Both a and b

Answer: a

 

Q12. Who wrote in a violent and extravagant style?

  1. Ben Jonson
  2. John Marston
  3. Thomas Heywood

Answer: b

 

Thomas Dekker:

Q13. Unlike, Marston, who was gentle and free from coarseness and cynicism?

  1. Thomas Heywood
  2. Thomas Middleton
  3. Thomas Dekker

Answer: c

 

Q14. Thomas Dekker’s plays possess grace and freshness which are not to be found in the plays of ____________.

  1. Ben Jonson
  2. John Webster
  3. Thomas Middleton

Answer: a

 

Q15. “The Shoemaker’s Holiday” is written by:

  1. Ben Jonson
  2. Thomas Dekker
  3. Thomas Middleton

Answer: b

 


Read More: MCQs on Puritan Poetry (The School Of Spenser)


Q16. The best known work of Dekker in which the character of an honest courtesan is beautifully portrayed is:

  1. Old Fortunates
  2. Honest Whore
  3. The Shoemaker’s Holiday

Answer: b

 

Q17. In which play, Dekker’s poetical powers are seen at their best?

  1. Old Fortunates
  2. Honest Whore
  3. The Shoemaker’s Holiday

Answer: a

 

Thomas Heywood:

Q18. Thomas Heywood resembles very much with __________ in his gentleness and good temper?

  1. Shakespeare
  2. Ben Jonson
  3. Thomas Dekker

Answer: c

 

Q19. Most of Thomas Heywood’s plays deal with the life of ___________.

  1. cities
  2. villages
  3. towns

Answer: a

 

Q20. The Foure Prentices of London, Edward VI, The Troubles of Queen Elizabeth and The Fair Maid of the Exchange were written by:

  1. Thomas Sackville
  2. Ben Jonson
  3. Thomas Heywood

Answer: c

 

Q21. Which play of Thomas Heywood is written in a patriotic vein, sea adventures and the life of an English port are described in a lively fashion?

  1. The Fair Maid of the West
  2. The Fair Maid of the Exchange
  3. Edward VI

Answer: a

 


Read More: MCQs on Puritan Age (The Age of Milton)


Q22. The best known play of Thomas Heywood, which is a domestic tragedy written in a simple form is:

  1. The Fair Maid of the Exchange
  2. Edward VI
  3. A Woman Kilde with Kindness

Answer: c

 

Q23. “The English Traveller” is written by:

  1. Thomas Midddleton
  2. Thomas Heywood
  3. John Webste

Answer: b

 

Q24. Who called Heywood as a “sort of prose Shakespeare” ?

  1. Thomas Middleton
  2. Lamb
  3. Thomas Dekker

Answer: b

 

Thomas Middleton:

Q25. Like Dekker and Heywood who wrote about the city of London?

  1. Shakespeare
  2. Ben Jonson
  3. Thomas Middleton

Answer: c

 

Q26. Michaelmas Terms, A Trick to Catch the Old One, A Mad World, My Masters, Your Five Gallants, A Chaste Mayd in Cheapside were written by:

  1. Thomas Middleton
  2. Thomas Heywood
  3. Thomas Dekker

Answer: a

 

Q27. Tragedies or romantic dramas were written by Middleton in collaboration with the actor William Rowley are:

  1. A Faire Quarrel
  2. The Changeling, The Spanish Gipsie
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q28. Which play of Middleton deals with the scandalous crimes of the Italian courtesan Bianca Capello?

  1. Women beware Women
  2. A Faire Quarrel
  3. The Changelin

Answer: a

 

Cyril Tourneur:

Q29. Who wrote mostly melodramas full of crimes and torture?

  1. Thomas Heywood
  2. Cyril Tourneur
  3. John Webster

Answer: b

 

Q30. Cyril Tourneur, gloomy dramas are:

  1. The Revenge Tragedies
  2. The Atheist’s Tragedie
  3. Both a and b

Answer: c

 

John Webster:

Q31. Best known plays of John Webster are:

  1. The White Devil
  2. The Duchess of Malfi
  3. Both a and b

Answer: c

 


Read More: MCQs on Jacobean and Caroline Drama Features and Characteristics 2021


Q32. Which is the tragedy of the young widowed duchess who is driven to madness and death by her two brothers written by John Webster?

  1. The White Devil
  2. The Duchess of Malfi
  3. Both a and b

Answer: b

 

John Fletcher:

Q33. The plays which Fletcher wrote in collaboration with Francis Beaumont are:

  1. comedies
  2. tragedies
  3. satire

Answer: a

 

Q34. “The Scornful Ladie” and “The Knight of the Burning Pestle” are the comedies written by:

  1. John Fletcher
  2. Francis Beaumont
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q35. Pure tragedies written by John Fletcher was/were:

  1. The Maides Tragedy
  2. A King and no King
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q36. The Tragedies of Vanentinian, The Tragedie of Bonduca, The Loyal Subject, The Humorous Lieutenant and The Wild Goose Chase are the plays written by:

  1. John Ford
  2. John Fletcher
  3. James Shirley

Answer: b

 

Philip Massinger:

Q37. The Tragedy wrote by Philip Massinger is/are:

  1. Thierry and Theodoret
  2. The False One
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q38. Philip Massinger wrote comedies as The Little French Lawyer, The Spanish Curate and The Beggar’s Bush in collaboration with _________________.

  1. Thomas Middleton
  2. John Ford
  3. John Fletcher

Answer: c

 

Q39. A New Way to Pay Old Debts, The City Madam and The Guardian are the best comedies of which dramatist?

  1. John Fletcher
  2. Philip Massinger
  3. John Ford

Answer: b

 


Read More: MCQs About John Milton Multiple Choice Questions and Answers 2021


Q40.The Fatal Dowry, The Duke of Millaine, The Unnatural Combat, The Main of Honour, The Bond-Man, The Renegado, The Roman Actor and The Picture are the serious plays written by:

  1. Philip Massinger
  2. John Ford
  3. Both a and b

Answer: a

 

John Ford:

Q41. John Ford was a:

  1. true poet
  2. fatalist, melancholy and gloomy person
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q42. The plays written by John Ford are:

  1. Perkin Warbeck, The Lover’s Melancholy
  2. Tis Pity Shee’s a Whore, The Broken Heart and Love’s Sacrifice
  3. Both a and b

Answer: c

 

James Shirley:

Q43. Who called James Shirley ‘the last of a great race’?

  1. John Fletcher
  2. Philip Massinger
  3. Lamb

Answer: c

 

Q44.The Traytor, The Cardinall, The Wedding, Changes, Hyde Park, The Gamester and The Lady of Pleasure are the best comedies written by:

  1. Philip Massinger
  2. James Shirley
  3. John Ford

Answer: b

 

Q45. James Shirley wrote tragic-comedies or romantic comedies, which includes:

  1. Young Admirall, The Opportunitie
  2. The Imposture
  3. Both a and b

Answer: c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *