MCQs on Renaissance Period Objective Questions and Answers

MCQs on Renaissance Period Objective Questions and Answers

 Renaissance Music Period (1500-1600) 


The Renaissance Period (Sixteen-century literature) is also called the Elizabethan Period or the age of Shakespeare in English Literature. It is a literary phase/age/period named after the central literary figures or the essential rulers of England. Renaissance means rebirth. The Renaissance followed the middle ages in Europe. After the darkness of the middle ages in Europe, it prompted the Revival of Learning, and it denoted in its broadest sense the gradual enlightenment of the human mind. The MCQs quiz questions on “Renaissance Music Period” Multiple Choice Questions and Answers are published according to the new study syllabus for 2021-22.


Read More: MCQs on Anglo-Saxon Period Objective Questions


These multiple-choice questions on “The Renaissance Time period” contain top interview questions and answers, including the critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts of englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of Jobs, interviews, and other competitive exams including overseas studentsIn every post of the English Literature Online MCQs Test, we are waiting for your positive feedback. 


The Renaissance Period MCQs (Objective Questions and Answers)


Introduction to Renaissance Period:

Q1. The Renaissance Period started in:

  1. 15th century
  2. 16th century
  3. 17th century

Answer: b

 

Q2. In English literature the period from 1500 to 1600 is called the period of:

  1. The Renaissance Period
  2. The Puritan Age
  3. The Restoration Period

Answer: a

 

Q3. Which period is also called the Elizabethan Period or the Age of Shakespeare?

  1. The Restoration Period
  2. The Age of Johnson
  3. The Renaissance Period

Answer: c

 

Q4. Renaissance means:

  1. revival, rebirth
  2. new spirit
  3. both a and b

Answer: c

 


Read More: Anglo-Norman Period MCQs with Answers


Q5. The Period followed by the Middle Ages in Europe was:

  1. The Restoration Period
  2. The Age of Johnson
  3. The Renaissance Period

Answer: c

 

Q6. When the world was reborn in many ways?

  1. 1100-1500
  2. 1500-1600
  3. 1600-1700

Answer: b

 

Q7. The Renaissance first began in:

  1. France
  2. Spain
  3. Italy

Answer: c

 

Q8.In which field the Renaissance began in Italy?

  1. Art
  2. Architecture
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q9. The Renaissance began in Italy in which century?

  1. 15th century
  2. 16th century
  3. 17th century

Answer: a

 


Read More: Objective Questions on Elizabethan Prose


Q10. The country which became the most powerful nation in Europe in the late sixteenth  century is:

  1. France
  2. Italy
  3. England

Answer: c

 

Q11. In Contrast to Middle Ages, what changes were occurred during Renaissance Period?

  1. New worlds were discovered
  2. New ways of seeing and thinking developed
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q12. When was the fall of Constantinople occurred by the invasion of the Turks?

  1. 1452 A.D
  2. 1453 A.D
  3. 1454 A.D

Answer: b

 

Revival of Learning in Renaissance Period:

Q13. The period which prompted Revival of Learning is:

  1. The Age of Pope
  2. The Restoration Period
  3. The Renaissance Period

Answer: c

 


Read More: MCQs on Elizabethan Drama (Part-1)


Q14.The essence of the movement, The Revival of Learning was:

  1. “man discovered himself”
  2. “man discovered himself and the universe”
  3. “discovery of the universe”

Answer: b

 

Q15. Along with the __________________, new discoveries took place in several other fields.

  1. Revival of Learning
  2. flood of Greek literature
  3. new art

Answer: a

 

Q16. Who circumnavigated the earth ?

  1. Columbus
  2. Vasco da Gama
  3. Copernicus

Answer: b

 


Read More: MCQs on Elizabethan Drama (Part-2)


Q17. America was  discovered by:

  1. Columbus
  2. Vasco da Gama
  3. Copernicus

Answer: a

 

Q18. The discovery of solar system made by:

  1. Copernicus
  2. Galileo
  3. Columbus

Answer: a

 

Q19. During Revival of Learning, what changes took place in Europe?

  1. Book were printed
  2. philosophy, science and arts were systematised
  3. All of the above

Answer: c

 

Q20. What was the new spirit, which awoke in Europe with the Revival of Learning?

  1. Revealed a new world of poetry and philosophy
  2. Truth only was authority
  3. Both a and b

Answer: c

 


Read More: MCQs on Poetry Genres of Literature


Chief Characteristics in Renaissance Period:

Q21. Who himself made the head of Church of England?
  1. King Henry VI
  2. King Henry VIII
  3. King Henry VII

Answer: b

 

Q22. Where the King Henry VIII cut all contact with the Catholic Church and the Pope?

  1. In Rome
  2. In Italy
  3. In France

Answer: a

 

Q23. A reaction against the Catholic Church in many parts of Europe, which movement became more and more important?

  1. Revival of Learning
  2. Protestantism
  3. None

Answer: b

 

Q24. At that time, who was closest to God?

  1. King or Queen
  2. Mankind
  3. Both a and b

Answer: a

 

Q25.” Who brought church and state together during (1529-1539)?

  1. Charles I
  2. King Henry VIII
  3. King Henry VI

Answer: b

 


Read More: MCQs on Renaissance Poetry in English Literature Quiz


Q26. Emphasis on Humanism(man’s concern with himself as an object of contemplation) was the chief characteristic of which period?

  1. The Renaissance Period
  2. The Puritan Age
  3. The Restoration Period

Answer: a

 

Q27. The movement of Humanism was started in:

  1. Germany
  2. France
  3. Italy

Answer: c

 

Q28. Who started the Humanism movement in the 14th century?

  1. Dante
  2. Petrarch, Boccaccio
  3. Both a and b

Answer: c

 


Read More: MCQs on Puritan Age (The Age of Milton) – [1600-1660]


Q29. The first Englishman who wrote under the influence of Greek studies was:

  1. Dr. Faustus
  2. Sir Thomas More
  3. Spenser

Answer: b

 

Q30. “Utopia”, written in Latin is the literary work of:

  1. Shakespeare
  2. Bin Johnson
  3. Sir Thomas More

Answer: c

 

Q31. The Literary personality, who accepted and advocated the critical rules of the ancient Greeks was:

  1. Sir Philip Sidney
  2. Sir Thomas More
  3. William Shakespeare

Answer: a

 

Q32. “Defence of Poesie”, is the literary work of:

  1. Spenser
  2. Sir Philip Sidney
  3. William Shakespeare

Answer: b

 


Read More: MCQs About John Milton Multiple Choice Questions and Answers 2021


Q33. Which was the second important aspect of Humanism?

  1. Discovery of the external universe
  2. Man’s concern with himself as an object of contemplation
  3. Both a and b

Answer: a

 

Q34. A new literary form in the Renaissance Period “the Essay”, was used successfully  by:

  1. Russell
  2. Bacon
  3. Shakespeare

Answer: b

 

Q35. In Drama who probed down into deep recesses of the human passion in the Sixteenth century?

  1. Shakespeare
  2. Johnathan swift
  3. Christopher Marlowe

Answer: c

 

Q36. The author of “Euphues”, in prose writing during the Renaissance Period was

  1. Spenser
  2. John Lyly
  3. Sidney

Answer: b

 


Read More: MCQs on Metaphysical Poetry


Q37. Who wrote his “Arcadia”, in the form of fiction in prose writing in Renaissance Period?

  1. Sir Phillip Sidney
  2. John Lyly
  3. William Shakespeare

Answer: a

 

Q38. The literary work of Spenser in prose writing in the Renaissance Period was:

  1. Arcadia
  2. Dr. Faustus
  3. Faerie Queene

Answer: c

  1 comment for “MCQs on Renaissance Period Objective Questions and Answers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *