MCQs on Renaissance Poetry in English Literature Quiz

MCQs on Renaissance Poetry in English Literature Quiz

Introduction To Renaissance Poetry in English Literature (1500-1600) 


The Renaissance poetry period took a new trend. It was the poetry of new age of discovery, enthusiasm, and excitement. The Renaissance poetry in English literature opens with publications of a volume known as Tottel’s Miscellany (1557). The Renaissance poetry characteristics include the personal and sincere touches; sometimes, the poet gives a loose reign to his imagination and gives us fantastic imagery. Early Renaissance poetry infused the people of England with freshness and vigor, and these qualities are reflected in the poetry of that age. All the MCQs on “Renaissance Poetry” Multiple Choice Questions and Answers are published according to the new study syllabus for the academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Renaissance Period Objective Questions and Answers


These online MCQs quiz test on “Renaissance Poetry Characteristics” contain top objective interview questions and answers, including the critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of Jobs, interviews, and other competitive exams including overseas studentsIn every post of the English Literature MCQs Online Test, we are waiting for your positive feedback.

Table of Content:

  • Renaissance Poetry Characteristics
  • Sir Philip Sidney (1554-1586) Contribution in Renaissance Poetry in English Literature
  • Edmund Spenser (1552-1599) as a Renaissance poet or Poets’ Poet

Renaissance Poetry in English Literature MCQs ( Quiz )


✒ Renaissance Poetry Characteristics:

Q1. The Renaissance Poetry characteristics includes:

  1. Poetry of new age of discovery
  2. Poetry of enthusiasm and excitement
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q2. The Renaissance Poetry in English literature opens with publications of which volume?

  1. Mirror for Magistrates
  2. Tottel’s Miscellany
  3. Arcadia

Answer: b

 

Q3. Which of the following marks the first English poetry of the Renaissance ?

  1. Tottel’s Miscellany
  2. Arcadia
  3. Astrophel

Answer: a

 


Read More: MCQs on Elizabethan Drama (Part-1)


Q4. “Tottel’s Miscellany” contained the verse of which literary personalities?

  1. Sir Thomas Wyatt
  2. Earl of Surrey
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q5. Sir Thomas Wyatt and Earl of Surrey wrote a number of sonnets on Petrarchan model, which was later adopted by which literary personality?

  1. Spenser
  2. Shakespeare
  3. Sir Philip Sidney

Answer: b

 

Q6. Who attempted the blank verse which was improved upon by Marlowe and then perfected by Shakespeare?

  1. Sir Thomas Wyatt
  2. Earl of Surrey
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q7. The rhyme scheme of most sonnets in Renaissance Poetry in English literature, is generally ababbcdcdefefgg including the:

  1. Shakespeare
  2. Sir Philip Sidney
  3. Thomas Sackville

Answer: a

 


Read More: MCQs on Elizabethan Drama (Part-2)


Q8. In the sonnet by Shakespeare below, which rhyme scheme is used?

  1. Petrarchan scheme
  2. Elizabethan scheme
  3. None

Answer: b

 

Q9. The words rhyme every other line, except in the final lines, called a ___________.

  1. heroic couplet
  2. couplet
  3. blank verse

Answer: b

 

Q10. Among the early Elizabethan group of poets, who was mostly courtier, was?

  1. Thomas Sackville
  2. Shakespeare
  3. Sir Thomas Wyatt

Answer: a

 

Q11. Which is the literary work of Sir Thomas Sackville?

  1. The Faerie Queene
  2. Arcadia
  3. Mirror for Magistrates

Answer: c

 


Read More: Objective Questions on Elizabethan Prose


Q12. Unlike Sir Thomas Wyatt and Earl of Surrey, who was not a cheerful writer but was superior to them in poetic technique:

  1. Thomas Sackville
  2. Shakespeare
  3. Sir Philip Sidney

Answer: a

 

Sir Philip Sidney (1554-1586) Contribution in Renaissance Poetry in English Literature:

Q13. The greatest among early Elizabethan poets was:

  1. Spenser
  2. Sir Philip Sidney
  3. Thomas Sackville

Answer: b

 

Q14. Sir Philip Sidney has the capacities of:

  1. many-sided person and a versatile genius
  2. soldier, courtier, poet
  3. All of the above

Answer: c

 

Q15. Like Dr. Johnson and Byron, who stood in symbolic relation to his times?

  1. Sir Philip Sidney
  2. Shakespeare
  3. George Peele

Answer: a

 


Read More: MCQs on Puritan Age (The Age of Milton) – [1600-1660]


Q16. Sir Philip Sidney time period was:

  1. 1554-1576
  2. 1554-1586
  3. 1554-1596

Answer: b

 

Q17. What Queen Elizabeth called the Sir Philip Sidney?

  1. One of the jewels of her crown
  2. One of the jewels of her times
  3. Both a and b

Answer: a

 

Q18. At the age of twenty three, who was considered one of the ripest statesmen of the Elizabethan age?

  1. Shakespeare
  2. Sir Philip Sidney
  3. Thomas Sackville

Answer: b

 

Q19. Sir Philip Sidney greatest work of course, is in poetry- the sequence of sonnets entitled:

  1. Arcadia
  2. Amoretti
  3. Astrophel and Stella

Answer: c

 

 Edmund Spenser (1552-1599) as a Renaissance poet or Poets’ Poet

Q20. The greatest name in non-dramatic Elizabethan poetry is that of ___________.

  1. Earl of Surrey
  2. Shakespeare
  3. Edmund Spenser

Answer: c

 


Read More: MCQs on Puritan Poetry (The School Of Spenser) – [17th Century]


Q21. Who may be called the poet of chivalry and Medieval allegory?

  1. Shakespeare
  2. Spenser
  3. Ben Johnson

Answer: b

 

Q22. Spenser greatest poetic work is the ___________ among the following.

  1. The Faerie Queene
  2. Arcadia
  3. Mirror for Magistrates

Answer: a

 

Q23. In which form the Spenser ” The Faerie Queene” was written?

  1. Blank verse
  2. Allegory
  3. None

Answer: b

 

Q24. The Pastoral poem of Spenser written in (1579) is:

  1. The Faerie Queene
  2. Shepherd’s Calendar
  3. Amoretti

Answer: b

 


Read More: MCQs on Metaphysical Poetry


Q25. Which conventional pastoral imagery was wrote by Spenser on the death of whom, to whom he had dedicated the Calendar?

  1. Shakespeare
  2. Thomas Wyatt
  3. Sir Philip Sidney

Answer: c

 

Q26. Spenser’s Amoretti consisting of how many sonnets?

  1. 82
  2. 88
  3. 84

Answer: b

 

Q27. Which poem of Spenser written in the Petrarchan manner, describes beautifully the progress of his love for Elizabethan Boyle whom he married in 1594?

  1. Amoretti
  2. Epithalamion
  3. The Faerie Queene

Answer: a

 

Q28. The most beautiful marriage hymn of Spenser in the English language was:

  1. Amoretti
  2. Epithalamion
  3. The Faerie Queene

Answer: b

 


Read More: MCQs on Cavalier Poetry


Q29. Spenser was the poet of:

  1. imagination
  2. beauty, music and harmony
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q30. Spenser greatest contribution to English Poetry was:

  1. Elizabethan stanza
  2. Spenserian stanza
  3. Petrarchan stanza

Answer: b

 

Q31. Who has been a potent influence on the English poets of all ages?

  1. Shakespeare
  2. Thomas Wyatt
  3. Spenser

Answer: c

 


Read More: MCQs on Forms of Poetry


Q32. “Spenser is the poets’ poet”, who made these remark?

  1. Charles Lamb
  2. Earl of Surrey
  3. Sir Philip Sidney

Answer: a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *