MCQs on Metaphysical Poetry

MCQs on Metaphysical Poetry

Introduction To Metaphysical Poetry (Puritan Poetry)


The Puritan Poetry, which is also called the Jacobean and Caroline Poetry during the reigns of James-I and Charles-I respectively can be divided into three parts. Here, we will discuss about the part two of Puritan Poetry which is the Poetry of the Metaphysical School in the form of MCQs.


Read More: MCQs on Puritan Poetry (The School Of Spenser) – [17th Century]


These MCQs on Metaphysical Poetry – Puritan Poetry (Poetry Of The Metaphysical School) 17th Century Objective questions with answers includes critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts of englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of NTS, FPSC, PPSC, PCS, CSS, B.A, B.A(Hons), M.A, M.Phil, Phd, Teachers & Lecturers Entry Tests and all other competitive examinations in Pakistan and also for foreign students and foreign study.


MCQs on Metaphysical Poetry  [Objective Questions]


Characteristics Of Metaphysical Poetry:

Q1. The Puritan Poetry is also named:

  1. Jacobean poetry
  2. Caroline poetry
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q2. John Donne, Herrick, Thomas Carew, Richard Crashaw, Henry Vaughan, George Herbert and Lord Herbert of Cherbury were belong to which school of poets?

  1. The school of Spenser
  2. Metaphysical school
  3. The Cavalier Poets

Answer: b

 

Q3. Who was the leader of metaphysical poets?

  1. John Donne
  2. George Herbert
  3. Herrick

Answer: a

 

Q4. Why these poets are called the metaphysical poets?

  1. They are highly philosophical
  2. Their poetry contain display of learning and far-fetched similes and metaphors
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q5. Who used the term “metaphysical” in his essay on Abraham Cowley in his Lives of the Poets?

  1. Ben Johnson
  2. Dr. Johnson
  3. John Donne

Answer: b

 

Q6. One important feature of metaphysical school “discovery of occult resemblances in things apparently unlike” was mentioned by:

  1. Dr. Johnson
  2. John Donne
  3. George Herbert

Answer: a

 

Q7. The metaphysical poets were:

  1. honest, original thinkers
  2. analyse  their feelings and experience, hoped for immortality
  3. both a and b

Answer: c

 

Q8. Metaphysical poets were perversely strange and strained, was remarked by:

  1. Herrick
  2. Dr. Johnson
  3. Ben Johnson

Answer: b

 

 John Donne (1537-1631)as a leader of Metaphysical poets:

Q9. Who had a very chequered career until he became the Dean of St. Paul?

  1. Dr. Johnson
  2. Herrick
  3. John Donne

Answer: c

 

Q10. The best-known works of John Donne are:

  1. The Progress of the Soul, An Anatomy of the World
  2. An elegy, Epithalamium
  3. Both a and b

Answer: c

 


Read More: MCQs on Puritan Age (The Age of Milton) – [1600-1660]


Q11. John Donne poetry can be divided into three parts which includes:

  1. Amorous
  2. Metaphysical
  3. Satirical
  4. All of the above

Answer: d

 

Q12. In his which lyrics, John Donne broke away from the Petrarchan model so popular among the Elizabethan poets and expressed the experience of love in a realistic manner?

  1. Amorous
  2. Metaphysical
  3. Satirical

Answer: a

 

Q13. Which work of John Donne pursues the passage of the soul through various transmigrations, including those of a bird and fish, is a fine illustration of his metaphysical poetry?

  1. The Progress of the Soul
  2. Metampsychosis
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q14. On account of his metrical roughness, obscurity, ardent imagination, taste for metaphysics and unexpected divergence into sweet and delightful music, John Donne has often been compared to which literary personality?

  1. Browning
  2. Henry Vaughan
  3. Robert Herrick

Answer: a

 


Read More: MCQs on Renaissance Poetry in English Literature Quiz


Q15. Like Browning, who has no sympathy for the reader who cannot follow his keen and incisive thought, while his poetry is most difficult to understand because of its careless versification and excessive terseness?

  1. William Drummond
  2. John Donne
  3. George Wither

Answer: b

 

 Others Metaphysical poets:

Q16. Who wrote amorous as well as religious verse?

  1. Thomas Carew
  2. Henry Vaughan
  3. Robert Herrick

Answer: c

 

Q17. “Persuasions of Love” is a fine piece of rhythmic cadence and harmony, of which metaphysical poets?

  1. Thomas Carew
  2. Henry Vaughan
  3. Robert Herrick

Answer: a

 

Q18. “The Flaming Heart” is the best work of which metaphysical poets?

  1. George Herbert
  2. Richard Crashaw
  3. Robert Herrick

Answer: b

 

Q19. Which metaphysical poet was a mystic like Richard Crashaw?

  1. George Herbert
  2. Robert Herrick
  3. Henry Vaughan

Answer: c

 

Q20. Who is best remembered as the author of an autobiography?

  1. Lord Herbert of Cherbury
  2. Robert Herrick
  3. Henry Vaughan

Answer: a

 

Q21. Among metaphysical poets, who is famous for his “Pindaric Odes”, which influenced English poetry throughout the eighteenth century?

  1. Henry Vaughan
  2. Robert Herrick
  3. Abraham Cowley

Answer: c

 

Q22. Andrew Marvel is famous for his loyal friendship with __________.

  1. Milton
  2. Shakespeare
  3. John Donne

Answer: a

 

Q23.Who was the first to use the ‘closed’ couplet which dominated English poetry for the next century?

  1. Abraham Cowley
  2. Edmund Waller
  3. Andrew Marvel

Answer: b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *