MCQs on Poetry Genres of Literature

MCQs on Poetry Genres of Literature

 Poetry Genre Definition


Poetry is a genre of literature, often thought of in terms of different genres and subgenres. A poetic genre is generally a tradition or classification of poetry based on the subject matter, style, or broader literary characteristics. Here we discuss some typical “genres of poetry” in the form of MCQs. Still, genre classification, the description of their features, and even the reasons for undertaking a type into genre can take many forms. All MCQ quiz questions with answers on “Poetry Genre” are published according to the new study syllabus for 2021-22.


Read More: MCQs on Forms of Poetry


These online MCQs Quiz tests on “Poetry By Genre” contain top interview quiz questions and answers, including the critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of Jobs, interviews, and other competitive exams including overseas students. In every post of the English Literature MCQs Online Test, we are waiting for your positive feedback.


Poetry Genre Examples MCQs (Quiz Online)


Narrative Poetry:

Q1. Which poetic genre tells a story?

  1. Dramatic poetry
  2. Lyric poetry
  3. Narrative poetry

Answer: c

 

Q2.  The oldest genre of poetry may be:

  1. narrative poetry
  2. dramatic poetry
  3. lyric poetry

Answer: a

 

Q3. Narrative poetry is similar to which type of poetry?

  1. Ballad
  2. epic
  3. Sonnet

Answer: b

 


Read More: MCQs on Types of Poetry Questions and Answers


Q4. Notable narrative poets were:

  1. Ovid, Dante, Chaucer, William Langland, Edgar Allan Poe, Alfred Tennyson
  2. Luis de Camoes, Shakespeare, Alexander Pope, Robert Burns, Alexander Pushkin
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q5.  Which is a major form of narrative literature?

  1. Epic
  2. Ballad
  3. Ode

Answer: a

 

Q6. Western epic poems include:

  1. Homer’s Iliad and Odyssey, Luis de Camoes’ Os Lusiadas
  2. Vergil’s Aeneid, the Nibelungenlied
  3. Both a and b

Answer: c

 


Read More: MCQs on Puritan Poetry (The School Of Spenser) – [17th Century]


Dramatic Poetry:

Q7. Which poetry is drama written in verse to be spoken or sung, and appears in varying and sometimes related forms in many cultures?

  1. Lyric poetry
  2. Dramatic poetry
  3. Epic poetry

Answer: b

 

Q8. The best-known practitioners of dramatic poetry genre include:

  1. Aeschylus, Kalidas, Sophocles
  2. Gil Vicente, Jan Kochanowski, Shakespeare
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q9. Who had a strong tradition of satirical poetry, often written for political purposes?

  1. Greeks and Romans
  2. Italians
  3. Germans

Answer: a

 

Q10. Which can be a powerful vehicle for satire?

  1. Drama
  2. Poetry
  3. Novel

Answer: b

 


Read More: MCQs on Metaphysical Poetry


Lyric Poetry:

Q11. Unlike epic and dramatic poetry which poetic genre does not attempt to tell a story but instead is of a more personal nature?

  1. Soliloquy
  2. Lyric poetry
  3. Rhymed poetry

Answer: b

 

Q12. Rather than depicting characters and actions, which genre of poetry portrays the poet’s own feelings, states of mind and perceptions?

  1. Lyric poetry
  2. Narrative poetry
  3. Dramatic poetry

Answer: a

 

Q13. The 15th century French lyric poets include:

  1. Christine de Pizan, Duke of Orleans
  2. Charles
  3. Both a and b

Answer: c

 


Read More: MCQs on Renaissance Poetry in English Literature Quiz


Q14. The tradition of lyric poetry based on spiritual experience was continued by later poets which include:

  1. John Donne, T.S. Eliot
  2. Gerard Manley Hopkins
  3. Both a and b

Answer: c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *