MCQs on Elizabethan Drama (Part-2)

MCQs on Elizabethan Drama (Part-2)

Introduction To Elizabethan Drama (1500-1600) 


The most memorable achievement in literature during the Elizabethan Period or the Renaissance Era was in the field of drama. The humanist teaching in the schools and universities had been a great development of the study of Latin drama and the growth of the practice of acting Latin plays by Terence, Plautus and Seneca and also of contemporary works both in Latin and in English in the field of Elizabethan Drama. All the MCQs on Elizabethan Drama Multiple Choice Questions and Answers are published according to the new study syllabus for the academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Elizabethan Drama (Part-1)


These online MCQs test on “Elizabethan Drama (Part 2)” contain basic objective questions and answers, including the critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of Jobs, interviews, and other competitive exams including overseas studentsIn every post of the English Literature MCQs Online Test, we are waiting for your positive feedback.


Elizabethan Drama [Part 2] MCQs (Objective Questions Quiz)


 Shakespeare (1564-1616) Contribution in Elizabethan Drama:

Q1. The greatest of all Elizabethan dramatists was:

  1. Ben Johnson
  2. Shakespeare
  3. John Milton

Answer: b

 

Q2. In whose hands the Romantic drama reached its climax?

  1. Shakespeare
  2. Christopher Marlowe
  3. Ben Johnson

Answer: a

 

Q3. Shakespeare was a:

  1. country boy
  2. poor
  3. uneducated
  4. all of the above

Answer: d

 


Read More: Objective Questions on Elizabethan Prose


Q4. How many sonnets did Shakespeare write?

  1. 152
  2. 154
  3. 156

Answer: b

 

Q5. Shakespeare wrote plays:

  1. 37
  2. 27
  3. 47

Answer: a

 

Q6. During his first period (1577-1593), the revision of old plays occurred by Shakespeare which were:

  1. Henry VI
  2. Titus Andronicus
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q7. First comedies of Shakespeare were:

  1. Love’s Labour’s Lost, The Two Gentlemen of Verona
  2. The Comedy of Errors, A Midsummer Night’s Dream
  3. All of the above

Answer: c

 


Read More: MCQs on Anglo-Saxon Period Objective Questions


Q8. The first chronicle play of Shakespeare was:

  1. Henry VI
  2. Titus Andronicus
  3. Richard III

Answer: c

 

Q9. Which play of Shakespeare was a youthful tragedy of Romeo and Juliet?

  1. The Merchant of Venice
  2. Richard III
  3. Henry VI

Answer: b

 

Q10. The second period belongs to the Shakespeare’s great comedies and chronicle plays started from:

  1. 1594-1600
  2. 1596-1600
  3. 1598-1600

Answer: a

 

Q11. Richard II, King John, The Merchant of Venice, Henry IV, Part I and II, Henry V, The Taming of the Shrew, The Merry Wives of Windsor, Much Ado About Nothing, As You Like It and Twelfth Night were the plays written by

  1. George Peele(1558-1597)
  2. Shakespeare(1564-1616)
  3. Thomas Kyd(1558-1595)

Answer: b

 

Q12. The third period belong Shakespeare’s greatest tragedies and sombre or bitter comedies started from:

  1. 1601-1608
  2. 1601-1602
  3. 1601-1604

Answer: a

 


Read More: MCQs on Renaissance Period


Q13. Julius Caesar, Hamlet, All’s Well that Ends Well, Measure for Measure, Troilus and Cressida, Othello, King Lear, Macbeth, Antony and Cleopatra, Coriolanus and Timon of Athens were the plays written by Shakespeare in which period of his life?

  1. First period
  2. Second period
  3. Third period

Answer: c

 

Q14.To the fourth period (1608-1612) Shakespeare wrote plays which were:

  1. Cymbeline and The Tempest
  2. The Winter’s Tale
  3. All of the above

Answer: c

 

Q15. Whose plays and poetry are like a great river of life and beauty.

  1. Thomas Kyd(1558-1595)
  2. Shakespeare(1564-1616)
  3. George Peele(1558-1597)

Answer: b

 


Read More: Anglo-Norman Period MCQs with Answers


Ben Jonson (1573-1637) and Other Figures Contribution in Elizabethan Drama:

Q16. Ben Jonson was a:

  1. classicist
  2.  moralist and a reformer of drama
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q17. Who made an attempt to have the ‘unities’ of time, place and action in his plays?

  1. Shakespeare
  2. Ben Jonson
  3. John Gower

Answer: b

 

Q18. Jonson was mainly a writer of:

  1. poetry
  2. prose
  3. comedies

Answer: c

 


Read More: MCQs on Renaissance Poetry in English Literature Quiz


Q19. Volpone, The Silent Woman, The Alchemist and Bartholomew Fair are the comedies attained outstanding success written by_____________.

  1. Thomas Sackville
  2. Ben Jonson
  3. Thomas Norton

Answer: b

 

Q20. The comedies of Ben Jonson, which illustrate his theory of humour are:

  1. Every Man in His Humour
  2. Every Man Out of His Humour
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q21. Ben Jonson wrote tragic play/plays on the classical model, but are not successful are:

  1. Sejanus
  2. Cataline
  3. Both a and b

Answer: c

 


Read More: MCQs on Puritan Age (The Age of Milton) – [1600-1660]


Q22. Unlike Shakespeare, Ben Jonson was a/an:

  1. intellectual writer
  2. satirical writer
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q23. Which of the following comedy of Ben Jonson was a satirical study of avarice on the heroic scale?

  1. Volpone
  2. The Silent Woman
  3. The Alchemist

Answer: a

 

Q24. The Spanish Tragedy in (1592) wrote by:

  1. Thomas Norton
  2. Thomas Kyd
  3. Shakespeare

Answer: b

 

Q25. What are tragedies of blood?

  1. Ended in the violent death of main characters
  2. Ended in the violent death of minor characters
  3. Both a and b

Answer: a

 


Read More: MCQs on Jacobean and Caroline Drama Features and Characteristics 2021


Q26. The first tragedy of blood was:

  1. Gorboduc (1561) by Thomas Sackville and Thomas Norton
  2. Hamlet (1600) by Shakespeare
  3. both a and b

Answer: c

  2 comments for “MCQs on Elizabethan Drama (Part-2)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *