MCQs on Anglo-Saxon Period Objective Questions

MCQs on Anglo-Saxon Period Objective Questions

Anglo-Saxon Time Period  


The Anglo-Saxon Period is a literary phase/age/period named after the central literary figures or the important rulers of England. English literature is one of the richest pieces of literature in the world. The earlier phase of English literature started with Anglo-Saxon literature of the Angles and Saxons (the ancestors of the English race); they occupied Britain. MCQs Test on Anglo-Saxon Time period’ quiz with answers is published according to the new study syllabus for the academic year 2021-22.


Read More: Anglo-Norman Period MCQs with Answers


These MCQs test on “Anglo-Saxon period” contain basic objective questions and answers, including the critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts of englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of Jobs, interviews, and other competitive exams including overseas studentsIn every post of English Literature MCQs Test Online, we are waiting for your positive feedback. 


Anglo-Saxon History Online Test MCQs 


Q1. The history of English literature started with which period?

  1. Anglo-Norman Period
  2. The Renaissance Period
  3. Anglo-Saxon Period

Answer: c

 

Q2. Which period of English literature is called the ancestors of the English race?

  1. The Puritan Age
  2. The Anglo-Saxon Period
  3. The Renaissance Period

Answer: b

 

Q3. The land which the ancestors of English race (Angles & Saxons) occupied was called:

  1. Denmark
  2. Sweden
  3. Engle-land

Answer: c

 


Read More: MCQs on Renaissance Period Objective Questions and Answers


Q4. In Anglo-Saxon poetry, who describes continental courts visited in imagination  by a far-wandering poet?

  1. Widsith
  2. Waldhere
  3. The religious poets of the Anglo-Saxon period

Answer: a

 

Q5. Who tells how Walter of Aquitaine withstood a host of foes in the passes of the Vosges?

  1. Widsith
  2. Waldhere
  3. Caedmon

Answer: b

 

Q6. Which is the splendid fragment of the Anglo-Saxon poetry deals with the favourite  theme of battle against fearful odds?

  1. Complaint of Deor
  2. Beowulf
  3. The Fight at Finnesburg

Answer: c

 

Q7. The poem of Anglo-Saxon period, which describes the disappointment of a lover is:

  1. Beowulf
  2. Complaint of Deor
  3. The Fight at Finnesburg

Answer: b

 


Read More: MCQs on Elizabethan Drama (Part-1)


Q8. The first English poem or heroic poetry of the Anglo-Saxon Period was :

  1. Beowulf
  2. Complaint of Deor
  3. The Plowman

Answer: a

 

Q9. Major portion of Anglo-Saxon poetry is:

  1. romantic
  2. religious
  3. miracle

Answer: b

 

Q10. Name the religious poets of the Anglo-Saxon period.

  1. Caedmon
  2. Cynewulf
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q11. Which poet of Anglo-Saxon poetry sang in series the whole story of the fate of man, from the Creation and the Fall to the Redemption and the Last Judgment?

  1. John Milton
  2. Caedmon
  3. Dryden

Answer: b

 


Read More: MCQs on Elizabethan Drama (Part-2)


Q12. “Crist” is the most important poem of which of the following poets?

  1. Cynewulf
  2. Caedmon
  3. Dryden

Answer: a

 

Q13. The poetry of which period deals with the traditions of an older world, and expresses another temperament and way of living?

  1. Anglo-Norman period
  2. The Renaissance period
  3. Anglo-Saxon period

Answer: c

 

Q14. Who was/were the  great pioneers  of English prose ?

  1. Alfred
  2. Aelfric
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q15. Who wrote sermons in a sort of poetic prose?

  1. Alfred
  2. Aelfric, a priest
  3. William Langland

Answer: b

 

Q16. A number of Latin Chronicles in English was translated by which Anglo-Saxon prose?

  1. Alfred, the Great
  2. Aelfric a priest
  3. John Gower

Answer: a

 


Read More: MCQs on Renaissance Poetry in English Literature Quiz


Q17. When were the Angles and Saxons first landed in England ?

  1. Middle of the fourth century
  2. Middle of the fifth century
  3. Middle of the sixth century

Answer: b

 

Q18. The most prominent king among the Anglo-Saxon kings was:

  1. Harold
  2. William
  3. Alfred the Great

Answer: c

 

Q19.Which was the last of Saxon kings?

  1. Harold
  2. Aelfric
  3. Alfred the Great

Answer: a

 

Q20. The Saxon king defeated at the Battle of Hastings was___________.

  1. William
  2. Alfred the Great
  3. Harold

Answer: c

 


Read More: MCQs on Forms of Poetry


Q21. The Conqueror  of Normandy, France was:

  1. Harold
  2. William
  3. Alfred the Great

Answer: b

 

Q22. At the Battle of Hastings, The Saxon king Harold  was defeated by___________.

  1. William
  2. Alfred the Great
  3. Harold

Answer: a

 

Q23. The great principles reflected in the Anglo-Saxon literature were:

  1. love of personal freedom, religion & struggle for glory
  2. responsiveness to nature & love for womanhood
  3. All of the above

Answer: c

 

Q24. Which language forms the basis of modern English Literature?

  1. Anglo-Norman language
  2. The old vigorous Anglo-Saxon language
  3. Both a and b

Answer: b

 


Read More: MCQs on Poetry Genres of Literature


Q25. The Anglo-Saxon or Old English Period in English literature extends roughly from:

  1. 670A.D to 1100 A.D
  2. 660A.D to 1100A.D
  3. 650A.D to 1100A.D

Answer: a

  6 comments for “MCQs on Anglo-Saxon Period Objective Questions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *