Poets of Early Victorian Age MCQs Objective Questions

Poets of Early Victorian Age MCQs Objective Questions

Poets Of Early Victorian Age  


Victorian Era Poets during the early Victorian age were Alfred Tennyson and Robert Browning, with Matthew Arnold occupying a somewhat lower position. After the passing away of Keats, Shelley and Byron in the early eighteen twenties, for about fifteen years the fine frenzy of the high romantics subsided and a quieter mood ensued. With the abatement of the revolutionary fervour, Wordsworth’s inspiration had deserted him and all that he wrote in his later years was dull and insipid. There appeared a host of writers of moderate talent like John Clare, Thomas Love Peacock, Walter Savage Landor and Thomas Hood. The result was that from 1820 till the publication of Tennyson’s first important work in 1833, English poetry had fallen into the hands of mediocrities. It was in fact by the publication of his two volumes in 1842 that Tennyson’s position was assured as, in Wordsworth’s language,” decidedly the greatest of our living poets”. Browning’s recognition by the public came about the same time, with the appearance of Dramatic Lyrics (1842), although Paracelsus and Sordello had already been published. The poets of the early Victorian age poetry which started in 1833, therefore, came to its own, in the year 1842.

Here we discuss about the poets/writers of early Victorian age of English literature and their works in the form of MCQs. All the MCQs on Victorian Age Poets Multiple Choice Questions and Answers are published according to the new study syllabus for the academic year 2021-22.


Read More: Objective Questions on Sir Walter Scott As A Romantic Novelist


The MCQs on “Victorian Poets And Their Works” objective questions with answers includes a critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts of englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of NTS, FPSC, PPSC, PCS, CSS, B.A, B.A(Hons), M.A, M.Phil, Ph.D., Teachers & Lecturers Entry Tests and all other competitive examinations in Pakistan and also for foreign students and foreign study. In every post of English literature, we are waiting for your positive feedback.


MCQs on Poets Of Victorian Age Period (Objective Questions with Answers)


Main Poets Of Early Victorian Age:

Q1. Which of the following were the main poets of the early Victorian period?

  1. Alfred Tennyson, Robert Browning, Matthew Arnold
  2. Mrs. Browning, Arthur Hugh Clough
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q2. The early poetry of both Tennyson and Browning was imbued with the spirit of _____.

  1. Romanticism
  2. Classicism
  3. Both a and b

Answer: a

 

Q3.”The best is yet to be”, is the dominant note of the early Victorian period was contained in whose Victorian poets’ memorable lines?

  1. Tennyson
  2. Browning
  3. Mrs. Browning

Answer: b

 

Q4. What was the main characteristic of the early Victorian Age?

  1. Doubt
  2. Scepticism
  3. Faith in the reality of progress

Answer: c

 

1) Alfred Tennyson (1809-1892) As A Representative Poet Of Victorian Age:

Q5. Who is the most representative poet of Victorian age?

  1. Mrs. Browning
  2. Alfred Tennyson
  3. Browning

Answer: b

 

Q6. Being a careful student of science and philosophy, who was deeply impressed by the new discoveries and speculations which were undermining the orthodox religion and giving rise to all sorts of doubts and difficulties?

  1. Tennyson
  2. Thomas Love Peacock
  3. Matthew Arnold

Answer: a

 

Q7. Which voice/voices of the Victorian age are perpetually heard in Tennyson’s work?

  1. Materialism
  2. spirituality
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q8. In which work of Tennyson, more than in any other contemporary literary work, we read of the great conflict between faith and doubt?

  1. In Memoriam
  2. The Princess
  3. Maud

Answer: a

 

Q9. Which Victorian poet’s poetry is so much representative of his age that a chronological study of it can help us to write its history?

  1. Browning
  2. Clough
  3. Alfred Tennyson

Answer: c

 


Read More: Objective Questions on Gothic Novel


Q10. Which poem of Tennyson reflects the restless spirit of ‘young England’ and its faith in science, commerce and the progress of mankind?

  1. Maud
  2. Lockslay Hall of 1842
  3. Lockslay Hall Sixty Years After (1866)

Answer: b

 

Q11. In which poem, Tennyson gives expression to the feeling of revulsion aroused against the new scientific discoveries which threatened the very foundations of religion, and against commerce and industry which had given rise to some very ugly problems as a result of the sordid greed of gain?

  1. Lockslay Hall of 1842
  2. Lockslay Hall Sixty Years After (1866)
  3. In Memoriam

Answer: b

 

Q12. Which major Victorian poet in his poem ‘The Princess’, dealt with an important problem of the day- that of the higher education of women and their place in the fast changing conditions of modern society?

  1. Alfred Tennyson
  2. Robert Browning
  3. Matthew Arnold

Answer: a

 

Q13. Tennyson in which of his poem gave expression to the patriotic passion aroused on account of the Crimean War?

  1. In Memoriam
  2. Maud
  3. Idylls of Kings

Answer: b

 

Q14. Which Victorian age poet in his poem ‘Idylls of Kings’, in spite of its medieval machinery, contemporary problems were dealt with by the poet?

  1. Matthew Arnold
  2. Thomas Carlyle
  3. Alfred Tennyson

Answer: c

 

Q15. The changing moods- doubts, misgivings, hopefulness etc of the Victorian Age are successively represented by which poet of Victorian Age?

  1. Rossetti
  2. Browning
  3. Tennyson

Answer: c

 

Q16. Which poet of  Victorian Era was a great admirer of English traditions, and though he believed in divine evolution of things?

  1. Alfred Tennyson
  2. Mrs. Browning
  3. Matthew Arnold

Answer: a

 

Q17. Which Victorian poet after John Milton, the most conscientious and accomplished poetic artist in English literature?

  1. Arthur  Hugh Clough
  2. Mrs. Browning
  3. Alfred Tennyson

Answer: c

 

Q18. In poetic style which Victorian era poet has shown a uniform mastery, is not surpassed by any other English poet except Shakespeare?

  1. Alfred Tennyson
  2. Clough
  3. Matthew Arnold

Answer: a

 


Read More: MCQs on Younger Poets Of Romantic Age


Q19. Which thing gives Alfred Tennyson a high place among the masters of English verse?

  1. fine talent for blank verse
  2. fine talent for free verse
  3. fine talent for lyric

Answer: c

 

Q20. What are the shorter pieces of Tennyson as a major Victorian poet are among the finest English songs on account of their distinction of music and imagery ?

  1. Break, break, break
  2. Tear, idle tears; Crossing the Bar
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q21. Tennyson’s master of imaginative description seen at its best in which of his poem?

  1. The Princess
  2. The Lotos Eaters
  3. Maud

Answer: b

 

2) Robert Browning (1812-1889) As A Victorian Poet:

Q22. During his life time Browning was not considered as great a poet of Victorian age as _____?

  1. Alfred Tennyson
  2. Clough
  3. Matthew Arnold

Answer: a

 

Q23. Who after the opinion of the critics on account of his depth and originality of thoughts ranked superior to Tennyson, a major Victorian poet?

  1. Clough
  2. Mrs. Browning
  3. Robert Browning

Answer: c

 

Q24. Which Victorian era poets were contemporaries and their poetic careers ran almost parallel to each other?

  1. Mrs. Browning, Robert Browning
  2. Alfred Tennyson, Robert Browning
  3. None

Answer: b

 


Read More: MCQs on Jane Austen As A Novelist Of The Romantic Age


Q25. Unlike Tennyson, Browning deals with what subjects?

  1. Rough and ugly
  2. Dainty and comely
  3. Both a and b

Answer: a

 

Q26. Which characteristics of Robert Browning give a strange vitality to his poetry?

  1. His boundless energy, his cheerful courage
  2. His faith in life, His firm belief in the immortality of the soul
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q27. The greatest poems of which Victorian age poet are written in the form of the dramatic monologue?

  1. Mrs Browning
  2. Robert Browning
  3. Matthew Arnold

Answer: b

 

Q28. Who is the central character in all the poems of Browning and he uses the hero as his own mouthpiece?

  1. Browning himself
  2. Common man
  3. Nature

Answer: a

 

Q29. Which is the first poem of Browning?

  1. Maud
  2. Pauline (1833)
  3. Sordello (1840)

Answer: b

 

Q30. which poem of Browning is autobiographical- a fragment of personal confession under a thin dramatic disguise?

  1. Pauline (1833)
  2. Paracelsus (1835)
  3. Sordello (1840)

Answer: a

 

Q31. The poem of Browning which is in the form of drama with four characters, is also a story of ‘incidents in the development of a soul’, of a Renaissance physician in whom true science and charlatanism’ were combined was:

  1. Sordello (1840)
  2. Pippa Passes (1841)
  3. Paracelsus (1835)

Answer: c

 

Q32. “Paracelsus”, is the poem of Victorian age poet’s Browning was followed by Sordello, which is again ‘the study of a _____’. 

  1. nature
  2. soul
  3. man

Answer: b

 

Q33. In which poem, Browning produced a drama partly lyrical and consisting of isolated scenes ?

  1. Sordello (1840)
  2. Pippa Passes (1841)
  3. Paracelsus (1835)

Answer: b

 


Read More: Prose Writers Of Romantic Age MCQs with Answer Key


Q34. What volumes were Browning written that are chiefly monologues, and his reputation as a great Victorian poet was firmly established?

  1. Dramatic Lyrics (1842), Dramatic Romances and Lyrics (1845)
  2. Men and Women (1855), Dramatis Personae (1864), Dramatic Idylls (1879-80)
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q35. Which collections of Browning were a poetry of a new kind in England?

  1. Dramatic Lyrics (1842)
  2. Dramatic Idylls (1879-80)
  3. Men and Women (1855)

Answer: a

 

Q36. Some of the important dramatic lyrics written by Browning, a great Victorian poet are:

  1. Bishop Blougram’s Apology, Two in a Gondola, Porphyria’s Lover
  2. Fra Lippo Lippi, The Last Ride Together, Childe Roland to a Dark Tower Came
  3. A Grammarian’s Funeral, Rabbi Ben Ezra, Prospice and My Last Duchess
  4. All of them

Answer: d

 

Q37. In (1868-1869) Browning brought out four successive volumes of which poem, considered his masterpiece?

  1. The Ring and the Book
  2. My Last Duchess
  3. Pippa Passes

Answer: a

 

Q38. The Victorian age poet who is the poet of love, of life, and of the will to live, here and beyond the grave was:

  1. Alfred Tennyson
  2. Clough
  3. Robert Browning

Answer: c

 

Q39. What was the chief fault of Browning’s poetry?

  1. Dainty
  2. Obscurity
  3. Comely

Answer: b

 

Q40. In the opinion of some critics, which Victorian-era poet is considered the greatest poet in English literature since Shakespeare?

  1. Robert Browning
  2. Alfred Tennyson
  3. Both a and b

Answer: a

 

Q41. Which early Victorian period poets came under the influence of Romantic poets?

  1. Alfred Tennyson, Robert Browning,
  2. Mrs. Browning, Arthur Hugh Clough
  3. Both a and b

Answer: a

 

3) Matthew Arnold (1822-1888) As A Great Victorian Poet:

Q42. Which Victorian age poet reacted against the ornate and fluent Romanticism of Shelley and Keats?

  1. Tennyson
  2. Elizabeth Barrett
  3. Matthew Arnold

Answer: c

 

Q43. Besides being a poet, which early Victorian era poet was also a great critic of poetry, perhaps the greatest critic during the Victorian period, and he belongs to that rare category of the critic who is a poet also?

  1. Clough
  2. Browning
  3. Matthew Arnold

Answer: c

 


Read More: MCQs on Lake Poets of Romantic Age


Q44. Among his early poems, which poem of Arnold deserves the highest place?

  1. Sonnet on Shakespeare
  2. Requiescat
  3. The Forsaken Merman

Answer: a

 

Q45. The longer poems written by Arnold includes:

  1. Strayed Reveller, Empedocles on Etna, Sohrab and Rustum
  2. The Scholar Gipsy, Thyrsis
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q46. Which long poem of Arnold considered of the same rank as Milton’s Lycidas and Shelley’s Adonais?

  1. Thyrsis
  2. Strayed Reveller
  3. Sohrab and Rustum

Answer: a

 

Q47. An elegy written by Arnold on the death of Arthur Hugh Clough, his friend was:

  1. Strayed Reveller
  2. Sohrab and Rustum
  3. Thyrsis

Answer: c

 

Q48. ‘The Forsaken Merman’, ‘Dover Beach’, ‘The fine Summer Night’ and ‘The Memorial Verses’ were the poems written by which Victorian age poet?

  1. Matthew Arnold
  2. Arthur Hugh Clough
  3. Mrs. Browning

Answer: a

 

Q49. In his nature poems, Arnold was influenced by the ‘healing power’ of which Romantic poet?

  1. Keats
  2. Wordsworth
  3. Coleridge

Answer: b

 

Q50. In which poem, Arnold deals with the life of a philosopher who is driven to suicide because he cannot achieve unity and wholeness; his sceptical intellect has dried up the springs of simple, natural feeling?

  1. Empedocles on Etna
  2. The fine Summer Night
  3. Dover Beach

Answer: a

 

Q51. According to which early Victorian age poet, poetry is also a criticism of life?

  1. Robert Browning
  2. Alfred Tennyson
  3. Matthew Arnold

Answer: c

 

4) Elizabeth Barrett (1806-1861) As A Minor Victorian Poet:

Q52. Who were the well-known minor poets during the early Victorian period?

  1. Alfred Tennyson, Robert Browning
  2. Elizabeth Barrett, Arthur Hugh Clough
  3. None

Answer: b

 

Q53. Elizabeth Barrett was the wife of which great Victorian poet?

  1. Robert Browning
  2. Alfred Tennyson
  3. Matthew Arnold

Answer: a

 

Q54. Elizabeth Barrett became Mrs. Browning in:

  1. 1840
  2. 1845
  3. 1846

Answer: c

 


Read More: MCQs on Poetry Genres of Literature


Q55. About which Ages, Elizabeth Barrett had won fame by writing poems in imitation of Coleridge before her marriage?

  1. Middle Ages
  2. The Renaissance Ages
  3. The Puritan Ages

Answer: a

 

Q56. In which of her poem, Mrs. Browning gave voice to sensitive pity?

  1. The Cry of Children
  2. Aurora Leigh
  3. Cowper’s Grave

Answer: c

 

Q57. Which poem of Elizabeth Barrett is an eloquent protest against the employment of children in factories?

  1. The Cry of Children
  2. Aurora Leigh
  3. Cowper’s Grave

Answer: a

 

Q58.  When Elizabeth Barrett wrote her ‘Sonnets from the Portuguese’, tell most delicately and tenderly her deep love for, and sincere gratitude to Browning who brought her, who was sick and lonely, back to health and life?

  1. After her marriage with Browning
  2. Before her marriage with Browning
  3. None

Answer: b

 

Q59. Which poem of Elizabeth Barrett is in the form of an epic on a romantic theme?

  1. Aurora Leigh
  2. Cowper’s Grave
  3. The Cry of Children

Answer: a

 

5) Arthur Hugh Clough (1819-1861) As A Minor Victorian P

Q60. Arthur Hugh Clough was a friend of which major Victorian-era poet?

  1. Alfred Tennyson
  2. Robert Browning
  3. Matthew Arnold

Answer: c

 

Q61. In which poem, Arthur attempted to reconcile the special and the ideological tendencies of the soul?

  1. The Bothie of Toberna Vuolich
  2. Dipsychus,’the double-soul’ (1850)
  3. Both a and b

Answer: b

 


Read More: MCQs on Forms of Poetry


Q62. The best-known work of Clough in which he has given a lively account of an excursion of Oxford students in the Highlands is:

  1. The Bothie of Toberna Vuolich
  2. Dipsychus,’the double-soul’ (1850)
  3. Both a and b

Answer: a

 

Q63. Like which Romantic Age poet, Clough emphasizes the spiritualizing and purifying power of Nature?

  1. S.T Coleridge
  2. William Wordsworth
  3. P.B Shelley

Answer: b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *