Objective Questions on Gothic Novel

Objective Questions on Gothic Novel

Gothic Novel:  Characteristics


The word “Gothic” could mean a particular style of art, be it in the form of novels, paintings, or architecture; it could mean “medieval” or “uncouth”. It could even refer to a certain type of music and its fans. Originally meaning of Gothic is “of, relating to, or resembling the Goths, their civilization, or their language”. Centuries more passed before “gothic” came to describe a certain type of novels, so named because all these novels seem to take place in Gothic-styled architecture- mainly castles, mansions and of course, abbeys. Features of Gothic novel, also referred to as Gothic horror, is a genre of literature that combines elements of both horror and romance. The origin of this type of fiction can be ascribed to Horace Walpole’s (1717-97) The Castle of Otranto (1746). There were a number of imitators of such a type of novel during the eighteenth century as well as in the Romantic Age. All the Objective Questions on Elements Of Gothic Novel Multiple Choice Questions are published according to the new study syllabus for the academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Romantic Age Objective Questions


These MCQs on “Gothic Novel Characteristics” MCQs multiple choice questions with answers includes critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts of englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of NTS, FPSC, PPSC, PCS, CSS, B.A, B.A(Hons), M.A, M.Phil, Phd, Teachers & Lecturers Entry Tests and all other competitive examinations in Pakistan and also for foreign students and foreign study, also we are waiting for yours positive feedback.


MCQs on Elements Of Gothic Novel [Objective Questions]


Characteristics Of Gothic Novel:

Q1. The English Gothic novel began at the time of which novelist?

  1. Horace Walpole
  2. William Beckford
  3. None

Answer: a

 

Q2. Which gothic novel was enormously popular and quickly imitated by other novelists and soon became a recognizable genre, and the genre takes its name from Otranto’s medieval – or Gothic-setting?

  1. Vathek, (1786)
  2. The Castle of Otranto (1765)
  3. The Monk (1796)

Answer: b

 

Q3. Early Gothic novelists tended to set their novels in remote times like the Middle Ages and in remote places like Italy, which were:

  1. Matthew Lewis’s The Monk (1796)
  2. Middle East, William Beckford’s Vathek (1786)
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q4. Melodrama and parody including self-parody were the long-standing features of the Gothic initiated by which novelist?

  1. Matthew Lewis
  2. Horace Walpole
  3. William Beckford

Answer: b

 

Q5. What were the prominent features of Gothic fiction?

  1. Terror, mystery, the supernatural, ghosts and haunted houses
  2. Gothic architecture, castles, darkness, death, decay, madness, secrets and hereditary curses
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q6. What were the stock characters of Gothic fiction?

  1. Tyrants, villains, bandits, maniacs, monks and nuns
  2. Madwomen, magicians, demons, angels, fallen angels, the Wandering Jew and the Devil
  3. Both a and b

Answer: c

 


Read More: MCQs on Romantic Poetry Quiz


Q7. Who write a Gothic novel “The Horrid Mysteries”, which has invited criticisms as well as praise?

  1. Eliza Parsons
  2. Peter Will
  3. Emily Bronte

Answer: b

 

Q8. The Gothic novel “The Castle of Wolfenbach”, written by which novelist?

  1. Peter Will
  2. Emily Bronte
  3. Eliza Parsons

Answer: c

 

Q9. Which is the one of Robert Louis Stevenson best selling works that discussed the psychology of split personality?

  1. Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde
  2. The Monk
  3. Jane Eyre

Answer: a

 

Q10. Novel “The Monk” is penned by:

  1. Charlotte Bronte
  2. Emily Bronte
  3. Matthew Lewis

Answer: c

 

Q11. The author of “Jane Eyre” novel  is:

  1. Charlotte Bronte
  2. Emily Bronte
  3. Matthew Lewis

Answer: a

 

Q12. Who wrote the Gothic novel “Wuthering Heights”?

  1. Emily Bronte
  2. Matthew Lewis
  3. None

Answer: a

 


Read More: MCQs on Lake Poets of Romantic Age


Q13. Elements of the Gothic are also found in Romantic poetry like: 

  1. Coleridge’s Christabel, Lord Byron’s The Giaour
  2. John Keats’s The Eve of St. Agnes
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q14. The most popular of the writers of the terror or Gothic novel during the Romantic Age was:

  1. Mrs. Ann Radcliffe
  2. Horace Walpole
  3. None

Answer: a

 

Q15. What are the best-known novels of Mrs. Ann Radcliffe?

  1. The Mysteries of Udolpho
  2. Italian
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q16. Which great writers were influenced  by the novels of Mrs. Radcliffe?

  1. Byron and Shelley
  2. Bronte’s sister
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q17. The Gothic novels written by Mathew Gregory Lewis were:

  1. The Monk
  2. Tales of terror and Tales of Wonder
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q18. A Gothic novel “Melmoth  the Wanderer’, exerted great influence in France is written by:

  1. Charles Robert Maturin
  2. Mathew Lewis
  3. Mary Shelley

Answer: a

 


Read More: MCQs on Scott Group Of Romantic Age Objective Questions

Frankenstein Gothic Novel:

Q19. A later Gothic novel Frankenstein is written by:

  1. Mathew Lewis
  2. Mary Shelley
  3. Charlotte Bronte

Answer: b

 

Q20. Mary Shelley was the wife of:

  1. Percy Bysshe Shelley
  2. Wordsworth
  3. Coleridge

Answer: a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *