Charles Dickens MCQs

 

 Charles Dickens Penguin Major Works


During the 19th Century, Charles Dickens had become one of the most famous British novelists. Also, he is the chief among the early Victorian novelist and is the most popular of all English novelists so far. Major works Charles Dickens Penguin were also the essential product and expression in the fiction of the humanitarian movement of the Victorian era. Like a true idealist, the complete works of Charles Dickens are the worth of man’s thought, imaginings, affections, and religious instincts, the need of trust in his fellowmen, a faith in the outcome of human endeavor, and a belief in immortality. Charles Dickens characters in novels are humorous, highly idealized and yet retaining so much of the real that we recognized in them some disposition of ourselves and of the men and women we meet. Here we discuss the Charles Dickens Major Works Quiz. All the “Complete Works Of Charles Dickens” Quiz Questions And Answers are published according to the new study syllabus for 2021-22.


Read More: MCQs on Victorian Age Characteristics


These online MCQs quiz tests onMajor Works Of Charles Dickens contain top objective interview quiz questions with answers, including the critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of Jobs, interviews, and other competitive exams including overseas studentsIn every post of the English Literature MCQs Online Test, we are waiting for your positive feedback.


MCQs on Charles Dickens Major Works [Quiz]


Q1. What was the name of Charles Dickens First novel?

  1. The Pickwick Papers
  2. Nickolas Nickleby
  3. Both a and b

Answer: a

 

Q2. What was the title of Charles Dickens first novel?

  1. David Copperfield
  2. The Pickwick Papers
  3. Bleak House

Answer: b

 

Q3. What was Charles Dickens first published novel?

  1. A Tale of Two Cities
  2. David Copperfield
  3. The Pickwick Papers

Answer: c

 


Read More: Life Of Charles Dickens’ MCQs


Q4. Who came to be regarded as the most popular of English novelists with the publication of his first novel “The Pickwick Papers”?

  1. William Makepeace Thackeray
  2. Emily Bronte
  3. Charles Dickens

Answer: c

 

Q5. In which of his novels, Dickens followed the tradition of Smollett?

  1. The Pickwick Papers
  2. Nickolas Nickleby
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q6. The major works of Charles Dickens Penguin includes:

  1. The Pickwick Papers (1837), Martin Chuzzlewit (1843), Domby and  Son(1846-48)
  2. David Copperfield (1849-50), Bleak House (1852-53), Dorrit (1855-57)
  3. A Tale of Two Cities (1864-65), Edwin Drood
  4. All of the above

Answer: d

 


Read More: Poets of Early Victorian Age MCQs Objective Questions


Q7. What was Charles Dickens last unfinished novel?

  1. David Copperfield
  2. Edwin Drood
  3. Dorrit

Answer: b

 

Q8. In which novel, Dickens succeeded in gathering up all the diverse threads of the story in a systematic and coherent plot?

  1. Bleak House
  2. A Tale of Two Cities
  3. Great Expectations

Answer: a

 


Read More: Objective Questions on Sir Walter Scott As A Romantic Novelist


Q9. The best example of Dickens’ idealism is found in which of his novel?

  1. Great Expectations
  2. A Tale of Two Cities
  3. Bleak House

Answer: b

 

Q10. “Greater love path no man than this, that a man lay down his life for his friends.” The line taken from which Charles Dickens novel?

  1. David Copperfield
  2. Martin Chuzzlewit
  3. A Tale Of Two Cities

Answer: c

 


Read More: MCQs on Jane Austen As A Novelist Of The Romantic Age


Q11. The most delightful manifestation of the idealism of Dickens is his humour, which is almost irresistible and is clearly manifest in his which novel?

  1. The Pickwick Papers
  2. Edwin Drood
  3. Bleak House

Answer: a

 

Q12. The best examples of Dickens’ pure comedy are the Peggotty and Barkis episodes in which of his book?

  1. Bleak House
  2. Great Expectations
  3. David Copperfield

Answer: c

 


Read More: MCQs on Gothic Novel In Romantic Age


Q13. Besides being an idealist, which Victorian novelist was also a realist?

  1. Charles Dickens
  2. William Makepeace Thackeray
  3. Charles Kingsley

Answer: a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *