MCQs on Jane Austen As A Novelist Of The Romantic Age

MCQs on Jane Austen As A Novelist Of The Romantic Age

Jane Austen As A Novelist Of The Romantic Age


Jane Austen was an English novelist and one of the great novelists of the Romantic Age, whose realism, biting social commentary and masterful use of free indirect speech, burlesque and irony have earned her a place as one of the most widely read and most beloved writers in English literature. Her works critique the novels of sensibility of the second half of the eighteenth century and are part of the transition to nineteenth-century realism. Jane Austen’s plots, though fundamentally comic, highlight the dependence of women on marriage to secure social standing and economic security. Like those of Samuel Johnson, one of the strongest influences on her writing, her works are concerned with moral issues. All the MCQs on “Jane Austen As A Novelist Of The Romantic Age” Multiple Choice Questions are published according to the new study syllabus for the academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Gothic Novel In Romantic Age


These objective questions on Jane Austen As A Novelist Of The Romantic Age MCQs multiple choice questions with answers includes critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts of englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of NTS, FPSC, PPSC, PCS, CSS, B.A, B.A(Hons), M.A, M.Phil, Phd, Teachers & Lecturers Entry Tests and all other competitive examinations in Pakistan and also for foreign students and foreign study, also we are waiting for yours positive feedback.


Jane Austen As A Novelist Of The Romantic Age MCQs


Introduction

Q1. When Jane Austen was born at Steventon, in the south of England?

  1. 1773
  2. 1774
  3. 1775

Answer: c

 

Q2. Where Jane Austen’s father was rector of the parish?

  1. England
  2. Scotland
  3. Finland

Answer: a

 

Q3. When Jane Austen moved to Bath with her father, her mother and her only sister, Cassandra?

  1. 1800
  2. 1801
  3. 1802

Answer: b

 

Q4. Who was Austen closest companion?

  1. Her sister
  2. Her father
  3. Her husband

Answer: a

 

Q5. Austen lived a remarkably quiet and domestic life in the rural south of which country?

  1. France
  2. Germany
  3. England

Answer: c

 

Q6. Was Austen Married?

  1. never married
  2. married

Answer: a

 


Read More: Objective Questions on Gothic Novel


Q7. What was her age when Austen died?

  1. 39
  2. 41
  3. 45

Answer: b

 

Q8. Austen lived for the rest of her life at:

  1. village of Chawton
  2. Southampton
  3. Bath

Answer: a

 

Q9. Austen was primarily educated by:

  1. her father
  2. her older brothers and through her own reading
  3. both a and b

Answer: c

 

Q10. Her earliest known writings are mainly ______.

  1. parodies
  2. novels
  3. poetry

Answer: a

 

Q11. Which were the Jane Austen full-length novels?

  1. Sense and  sensibility (1811), pride and prejudice (1813), Emma (1815)
  2. Mansfield Park (1814), Persuasion (1817), Northanger Abbey (published on 1817)
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q12. ‘one half of the world cannot understand the pleasures of the other’, the line said by Jane Austen in which of her novels?

  1. Sense and  sensibility (1811)
  2. Emma (1815)
  3. Northanger Abbey

Answer: b

 


Read More: Prose Writers Of Romantic Age MCQs with Answer Key


Q13. Who is regarded today as one of the great masters of the English novel?

  1. Mary Shelley
  2. Cherry Wilkinson
  3. Jane Austen

Answer: c

 

Q14. Which novelist created the comedy of manners of middle-class English life in his/her time?

  1. Jane Austen
  2. P.B Shelley
  3. Cherry Wilkinson

Answer: a

 

Q15. Who brought good sense and balance to the English novel which during the Romantic Age had become too emotional and undisciplined?

  1. Sir Walter Scott
  2. Jane Austen
  3. None

Answer: b

 

Q16. Which novelist of the Romantic Age did for the English novel precisely what the Lake poets did for English poetry?

  1. Jane Austen
  2. P.B Shelley
  3. Sir Walter Scott

Answer: a

 

Q17. The first novel written by Jane Austen was:

  1. Emma
  2. Persuasion
  3. Pride and Prejudice

Answer: c

 


Read More: MCQs on Younger Poets Of Romantic Age


Q18. Who is one of the sincerest examples in English literature of art for art’s sake?

  1. Jane Austen
  2. Mrs. Radcliffe
  3. Mary Shelley

Answer: a

 

Q19. How many novels were written by Jane Austen?

  1. 8
  2. 6
  3. 5

Answer: b

 

Q20. Which Jane Austen novel is the best and most widely read of her novels?

  1. Pride and Prejudice
  2. Emma
  3. Mansfield Park

Answer: a

 

Q21. From purely literary point of view which Jane Austen novel got the first place on account of the subtle humour and delicate satire it contains against the grotesque but popular ‘Gothic’ novels?

  1. Pride and Prejudice
  2. Northanger Abbey
  3. Mansfield Park

Answer: b

 

Q22. Who remarked about Jane Austen that, “That young lady has a talent for describing the involvements and feelings and characters of ordinary life which is to me the most wonderful I ever met with. The big bowbow strain I can do myself, ………. What a pity such a gifted creature died so early!”?

  1. Pride and Prejudice
  2. Mrs. Ann Radcliffe
  3. Sir Walter Scott

Answer: c

 

Q23. Jane Austen was died on:

  1. 14th July, 1817 (aged 41)
  2. 18th July ,1817 (aged 41)
  3. 20th July , 1817 (aged 41)

Answer: b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *