Objective Questions on Sir Walter Scott As A Romantic Novelist

Objective Questions on Sir Walter Scott As A Romantic Novelist

Sir Walter Scott As A Novelist Of The Romantic Age


As Jane Austen was a novelist of the Romantic Age, Sir Walter Scott is also a great novelist of the Romantic Age. Walter Scott’s qualities as a novelist were vastly different from those of Jane Austen. Whereas she painted domestic miniatures, Scott depicted pageantry of history on broader canvases. Jane Austen is precise and exact in whatever she writes; Scott is diffusive and digressive. Jane Austen deals with the quiet intimacies of English rural life free from high passions, struggles and great actions; Scott, on the other hand, deals with the chivalric, exciting, romantic and adventurous life of the Highlanders- people living on the border of England and Scotland, among whom he spent much of his youth, or with glorious scenes of past history.  All the Objective Questions on Sir Walter Scott As A Romantic Novelist Multiple Choice Questions are published according to the new study syllabus for the academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Gothic Novel In Romantic Age


These “Sir Walter Scott” As A Novelist Of The Romantic Age MCQs multiple choice questions with answers includes a critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts of englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of NTS, FPSC, PPSC, PCS, CSS, B.A, B.A(Hons), M.A, M.Phil, Phd, Teachers & Lecturers Entry Tests and all other competitive examinations in Pakistan and also for foreign students and foreign study, also we are waiting for yours positive feedback.


MCQs on Sir Walter Scott As A Romantic Novelist


Introduction

Q1. When Sir Walter Scott was born?

  1. 15 August 1771
  2. 15 August 1774
  3. 15 August 1775

Answer: a

 

Q2. The lifetime period of Sir Walter Scott was:

  1. 1771-1830
  2. 1771-1831
  3. 1771-1832

Answer: c

 

Q3. Which novels were written by Scott?

  1. Guy Mannering, The Antiquary
  2. Old Mortality, The Heart of Midlothian
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q4. Scott’s first attempt as a historical novel was which novel?

  1. Ivanhoe (1819)
  2. Kenilworth (1821)
  3. Quentin Durward (1823)

Answer: a

 

Q5. Historical novels written by Scott were:

  1. Ivanhoe (1819), The Talisman (1825)
  2. Quentin Durward (1823), Kenilworth (1821)
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q6. Who reveals him/herself as a consummate storyteller in all his/her novels?

  1. Sir Walter Scott
  2. Jane Austen
  3. Mathew Lewis

Answer: a

 


Read More: Objective Questions on Gothic Novel


Q7. Who is the first English writer of the historical novel and made very enduring contributions to its development in England as well as in Europe?

  1. Jane Austen
  2. Charles Robert Maturin
  3. Sir Walter Scott

Answer: c

 

Q8. In the Romantic Age, who was romantic only in his love of the picturesque and his interest in the Middle Ages?

  1. Charles Robert Maturin
  2. Sir Walter Scott
  3. Both a and b

Answer: b

 

Q9. Who was the first novelist in Europe, made the scene an essential element in action?

  1. Sir Walter Scott
  2. Jane Austen
  3. None

Answer: a

 

Q10. Who remarked about Scott’s novels, “These historical novels have taught this truth unknown to the writers of history, that the bygone ages of the world were actually filled by living men, not by protocols, state papers, controversies, and abstractions of men”?

  1. Jane Austen
  2. Carlyle
  3. Charles Robert Maturin

Answer: b

 


Read More: Prose Writers Of Romantic Age MCQs with Answer Key


Q11. Scott belongs to which century Romanticism movement?

  1. 18th century
  2. 16th century
  3. 19th century

Answer: c

 

Q12. When Scott died?

  1. 21 September 1832 (aged 61)
  2. 22 October 1832 (aged 61)
  3. 22 September 1832 (aged 61)

Answer: a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *