Prose Writers Of Romantic Age MCQs with Answer Key

Prose Writers Of Romantic Age MCQs with Answer Key

Prose Writers Of Romantic Age (1798-1824)


During Romantic Age, there was no revolt of the prose-writers against the Eighteenth Century comparable to that of the poets, but a change had taken place in the prose style also. Many Eighteenth-Century prose writers depended on assumptions about the suitability of various prose styles for various purposes which they shared with their relatively small but sophisticated public, but writers in the Romantic age were rather more concerned with the subject matter and emotional expression than with appropriate style. Though some Romantic poetsColeridge, Shelley, Keats, and Byron wrote excellent prose in their critical writings, letters, and journals, and some novelists like Scott and Jane Austen were masters of prose-style, those who wrote prose for its own sake in the form of the essays and attained excellence in the art of prose-writings were Lamb, Hazlitt and De Quincy. All the “Prose Writers Of Romantic Age” MCQs with Answer Key are published according to the new study syllabus for the academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Younger Poets Of Romantic Age


These objective questions on “Prose Writers Of Romantic Age” multiple choice questions with answers includes a critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts of englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of NTS, FPSC, PPSC, PCS, CSS, B.A, B.A(Hons), M.A, M.Phil, Ph.D., Teachers & Lecturers Entry Tests and all other competitive examinations in Pakistan and also for foreign students and foreign study, also we are waiting for yours positive feedback.


MCQs on Prose Writers Of Romantic Age [Answer Key]


Charles Lamb (1775-1834) Prose Writer Of Romantic Age:

Q1. Which prose writer never married, but devoted himself to the care of his sister Mary, ten years his senior?

  1. Charles Lamb
  2. Hazlitt
  3. De Quincy

Answer: a

 

Q2. In which prose work of Lamb, he himself revealed his own personality, he talks intimately to the readers about himself, his experiences and the cheerful and heroic struggle which he made against misfortunes?

  1. Essays of Elia (1823)
  2. Last Essays (1833)
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q3. Unlike which Romantic poet, who was interested in natural surroundings and shunned society, Lamb was deeply interested in the city crowd, its pleasures and occupations, its endless comedies and tragedies?

  1. Coleridge
  2. Keats
  3. Wordsworth

Answer: c

 

Q4. Who in his essays interpreted with great insight and human sympathy that crowded human life of joys and sorrows?

  1. Hazlitt
  2. Lamb
  3. Jane Austen

Answer: b

 

Q5. In every essays Lamb’s style changes because he makes use of the rhythms and vocabularies of the 16th and 17th-century writers he loved most, these are:

  1. Milton, Sir Thomas Browne
  2. Fuller, Burton, Isaac Walton
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q6. Who is the most lovable of all English essayists, and in his hand the Essay reached its perfection?

  1. Lamb
  2. Jane Austen
  3. Hazlitt

Answer: a

 


Read More: MCQs on Scott Group Of Romantic Age Objective Questions


Q7. Who said about Lamb’s Essays “a loose sally of the mind”?

  1. Jane Austen
  2. Johnson
  3. Hazlitt

Answer: b

 

Q8. “The Prince among English Essayists” title goes to which prose writer of the Romantic Age?

  1. Lamb
  2. Jane Austen
  3. De Quincy

Answer: a

 

William Hazlitt (1778-1830) As A Prose Writer Of Romantic Age:

Q9. Who was a man of violent temper, with strong likes and dislikes, and at the time of his death only which prose writer stood by him?

  1. De Quincy
  2. Lamb
  3. None

Answer: b

 

Q10. Which prose writer of Romantic age, wrote many volumes of essays, of which the most effective is “The Spirit of the Age” (1825)?

  1. Hazlitt
  2. Lamb
  3. De Quincy

Answer: a

 

Thomas De Quincy (1785-1859) As A Romantic Age Prose Writer:


Read More: MCQs on Lake Poets of Romantic Age


Q11. “Confessions of an English Opium-Eater”, is an autobiographical sketch is written by which Romantic prose writer?

  1. Hazlitt
  2. Lamb
  3. De Quincy

Answer: c

 

Q12. A biography “The Caerars”, and the most perfect historical essay is “Joan of Arc” is written by:

  1. De Quincy
  2. Jane Austen
  3. Hazlitt

Answer: a

 

Q13. “On the Knocking at the Gate in Macbeth” is written by:

  1. Jane Austen
  2. Hazlitt
  3. De Quincy

Answer: c

 

Q14. Who wrote very scholarly articles on Goethe, Pope, Schiller and Shakespeare and wrote a number of essays on science and theology?

  1. Hazlitt
  2. De Quincy
  3. Jane Austen

Answer: b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *