MCQs on Types of Poetry Questions and Answers

MCQs on Types of Poetry Questions and Answers

Introduction To Types Of Poetry


Poetry is a form of literary art in which language is used for its aesthetic and evocative qualities in addition to its apparent meaning. Specific poetic forms or types of poetry have been developed by many cultures. In more developed, closed or received poetic forms, the rhyming scheme, meter and other elements of a poem are based on sets of rules, ranging from the relatively loose rules that govern the construction of an elegy to the highly formalized structure of villanelle. Here, some common forms of poetry are described in the form of MCQs. All MCQs on Types of Poetry questions and answers are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Poetry in The Age of Pope


The objective questions on Types of Poetry MCQs includes critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts of englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of NTS, FPSC, PPSC, PCS, CSS, B.A, B.A(Hons), M.A, M.Phil, Phd, Teachers & Lecturers Entry Tests and all other competitive examinations in Pakistan and also for foreign students and foreign study.


Types Of Poetry MCQs (Questions and Answers)


Ballad:

Q1. Which is a form of narrative verse that can be either poetic or musical?

  1. Sonnet
  2. Ballad
  3. Epic

Answer: b

 

Q2.  The poetic form which represents a melodious form of story-telling is:

  1. Free verse
  2. Haiku
  3. Ballad

Answer: c

 

Q3. Which poetic form typically follows a pattern of rhymed quatrains?

  1. Ballad
  2. Ode
  3. Sonnet

Answer: a

 

Q4. The word ballad has been taken from _________ word “ballare”, which means dancing song.

  1. Greek
  2. Roman
  3. Latin

Answer: c

 

Q5.  A ballad “La Belle Dame sans Merci” is written by:

  1. William Wordsworth
  2. John Keats
  3. P.B Shelley

Answer: b

 


Read More: Age of Pope MCQs Questions and Answers


Lyric Poetry:

Q6. The poetic form concerned with feelings and emotions and is also refers to the broad category of poetry is?

  1. Rhymed poems
  2. Limerick
  3. Lyric poetry

Answer: c

 

Q7. Which type of poetry expresses the thoughts and feelings of the poet?

  1. Lyric poetry
  2. Ode
  3. Epics

Answer: a

 

Q8. The type of poetry, which expresses intense personal emotions in a manner suggestive of a song is:

  1. Epic
  2. Lyric poetry
  3. Sonnet

Answer: b

 

Q9. “Annabel Lee” is the lyric poetry of:

  1. Edgar Allen Poe
  2. John Keats
  3. Lord Alfred Tennyson

Answer: a

 

Soliloquy:

Q10. A poetic form, is a monologue in which a character speaks to him or herself expressing inner thoughts is

  1. epic
  2. soliloquy
  3. ode

Answer: b

 

Q11. By definition which poetic form is not a poem?

  1. Soliloquy
  2. Free verse
  3. Rhymed poetry

Answer: a

 


Read More: MCQs on Prose Of The Age Of Pope


Q12. Soliloquy is most famously seen in the plays of:

  1. William Blake
  2. William Shakespeare
  3. Charles Dickens

Answer: b

 

Limerick:

Q13. Which poetic type is a five-line poem that consists of a single stanza?

  1. Lyric
  2. Limerick
  3. Haiku

Answer: b

 

Q14. Rhyme scheme of Limerick is:

  1. AABBA
  2. ABAB
  3. CDECDE

Answer: a

 

Q15. The subject of which poetic form is a short, pithy tale or description?

  1. Ode
  2. Ballad
  3. Limerick

Answer: c

 

Idyll:

Q16. Which is a short poem, descriptive of rustic life and is written in the style of ‘Theocritus’ short pastoral poem the “Idylls”?

  1. Ballad
  2. Haiku
  3. Idyll

Answer: c

 

Q17. “Idylls of the King”, is written by:

  1. Lord Alfred Tennyson
  2. S.T Coleridge
  3. Oscar Wilde

Answer: a

 

Villanelle:

Q18. Which poetic form is a nineteen-line poem consisting of five tercets and a quatrain (3-3-3-3-3-4)  is:

  1. Soliloquy
  2. Haiku
  3. Villanelle

Answer: c

 

Q19. Highly specified internal rhyme scheme is found in which poetic type?

  1. Villanelle
  2. Pastoral poetry
  3. Epic

Answer: a

 


Read More: Eighteenth Century Drama MCQs


Q20. Originally a variation on a pastoral, which poetic verse describe obsessions and other intense subject matters?

  1. Pastoral poems
  2. Narrative poems
  3. Villanelle

Answer: c

 

Q21. “Do Not Go Gentle Into That Good Night”, is a villanelle written by:

  1. Dylan Thomas
  2. Thomas Hardy
  3. Oscar Wilde

Answer: a

 

Q22. Which poetic form has been used regularly in the English language since the late nineteenth century by Dylan Thomas, W.H. Auden and Elizabeth Bishop?

  1. Lyric
  2. Villanelle
  3. Epic

Answer: b

 

Acrostic:

Q23. A poem in which the first, last or other letters in a line, spell out a particular word or phrase is called:

  1. Sonnet
  2. Haiku
  3. Acrostic

Answer: c

 

Q24. An acrostic poem by Lewis Carroll is:

  1. Annabel Lee
  2. Alice in Wonder land
  3. None

Answer: b

 

Ballade:

Q25. Which was the principal forms of music and poetry in 14th and 15th century in France?

  1. Ode
  2. Elegy
  3. Ballade

Answer: c

 

Q26. How many main stanzas are in ballade, each with the same rhyme scheme?

  1. Two
  2. Three
  3. Four

Answer: b

 

Q27. Three main stanzas with a shorter concluding stanza or envoi is found in:

  1. Ballade
  2. Sonnet
  3. Acrostic

Answer: a

 


Read More: MCQs on Eighteenth Century Novel Objective Questions

Q28. All four stanzas of which poetic form have identical final refrain lines?

  1. Lyric
  2. Soliloquy
  3. Ballade

Answer: c

 

Q29. The poetic form which tone is often solemn and formal, with elaborate symbolism and classical references is:

  1. Villanelle
  2. Ballade
  3. Sonnet

Answer: b

 

Q30. “Ballade to an optimist”, is written by:

  1. John Bunyan
  2. Andrew Lang
  3. John Keats

Answer: b

 

Sestina:

Q31. Which poetic form has six stanzas, each comprising six unrhymed lines, in which the words at the end of the first stanza’s lines reappear in a rolling pattern in the other stanzas?

  1. Roundel
  2. Haiku
  3. Sestina

Answer: c

 

Q32. The poem ends with a three-line stanza in which the words again appear, two on each line is:

  1. Sestina
  2. Villanelle
  3. Limerick

Answer: a

 

Pantoum:

Q33. The pantoum is a rare form of poetry similar to a ___________ poetic form.

  1. Roundel
  2. Sestina
  3. Villanelle

Answer: c

 

Q34. Which type of poetry is composed of a series of quatrains; the second and fourth lines of each stanza are repeated as the first and third lines of the next?

  1. Pantoum
  2. Roundel
  3. Haiku

Answer: a

 

Roundel:

Q35. Who devised the roundel form?

  1. Shakespeare
  2. Milton
  3. Swinburne

Answer: c

 


Read More: MCQs on Jacobean and Caroline Prose Writers


Q36. Which literary device is consists of nine lines plus a refrain after the third line and after the last line, the refrain being identical with the beginning of the first line?

  1. Limerick
  2. Roundel
  3. Soliloquy

Answer: b

 

Rubaiyat:

Q37. Collection of quatrains is:

  1. Pantoum
  2. Sestina
  3. Rubaiyat

Answer: c

 

Q38. Rubaiyat is a four-line verse (quatrain) practiced by which poets?

  1. Arabian, Persian
  2. Urdu, Azerbaijani (Azeri)
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q39. Omar Khayyam is the ______________ poet, famous for his rubaiyat, which was used by Edward Fitzgerald in his famous 1859 translation.

  1. Urdu
  2. Persian
  3. Arabian

Answer: b

 

Q40. Which is a Persian form of poetry?

  1. Rubaiyat
  2. Ballad
  3. Haiku

Answer: a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *