MCQs on Romantic Age Objective Questions

MCQs on Romantic Age Objective Questions

The Romantic Age (1798-1824) Characteristics


The Age of Romantic era started in 1798 and ended in 1824. The Romantic period is sometimes called the the Age of wonder too that how the Romantic generation discovered the beauty and terror of science, and the Age of Revolutions the American Revolution of 1776, and the spirit of ‘liberty, equality and fraternity’ of the French Revolution made it a time of hope and change. In literature, Romantic writing is mostly poetry, Wordsworth and Coleridge both were the lake poets of Romantic Age wanted a revolution too, in poetic language and in themes which contrasted with the earlier Augustan age, and therefore the contrast between classicism and romanticism took place.

The individual spirit rather than an ordered society became important. In fact the name Romantic was only given to the period later, when its spirit of freedom and hope could be recognized as different, music and art, politics and philosophy were all stirred by the Romantic spirit and are considered as favorite instruments in the Romantic Age. In Britain it was limited to a few poets, but they changed the face of English literature forever. All the MCQs on Characteristics of Romantic Age Multiple Choice Questions and Answers are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Romantic Poetry Quiz


These Objective questions on  “Romantic Age Characteristics” multiple choice questions with answers includes critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts of englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of NTS, FPSC, PPSC, PCS, CSS, B.A, B.A(Hons), M.A, M.Phil, Phd, Teachers & Lecturers Entry Tests and all other competitive examinations in Pakistan and also for foreign students and foreign study. In our every post of English literature, we are waiting for yours positive feedback.


Romantic Age Characteristics MCQs (Objective Questions)


Characteristics Of Literature In The Romantic Age:

Q1. Which Age is also called the Age of Revolutions, the American Revolution and the French Revolution?

  1. Augustan Age
  2. Renaissance Age
  3. Romantic Age

Answer: c

 

Q2.  Who in his “The Prelude” wrote, ‘bliss was it in that dawn to be alive’?

  1. Coleridge
  2. Wordsworth
  3. John Keats

Answer: b

 

Q3. The Reign of Terror began in:

  1. 1793
  2. 1794
  3. 1795

Answer: a

 

Q4. During the early 1800s, most of Europe was at war against ________.

  1. Germany
  2. France
  3. Italy

Answer: b

 

Q5.  The poetry of the Romantics, from Wordsworth and Coleridge’s Lyrical Ballads (1798), is in many ways the poetry of _______.

  1. society
  2. freedom
  3. war

Answer: c

 


Read More: Age of Pope MCQs Questions and Answers


Q6. When did the Napoleon’s  final defeat at Waterloo happen?

  1. 1815
  2. 1816
  3. 1817

Answer: a

 

Q7. For which Age, feelings and imagination were dangerous?

  1. Romantic Age
  2. Augustan Age
  3. Both a and b

Answer: b

 

Q8. Reason and the intellect were dangerous for which Age?

  1. Romantic Age
  2. Augustan Age
  3. Both a and b

Answer: a

 

Main Differences Between Romanticism And Classicism:

Q9.The revolt against the Classical school had been started by which writers?

  1. Chatterton, Collins, Gray
  2. Burne and Cowper
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q10. The most popular and greatest English poets belong to the Romantic Age were:

  1. Wordsworth, Coleridge, Southey, Scott
  2. Byron, Shelley , Keats, Hazlitt
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q11.Which period starts from 1798 with the publication of the Lyrical Ballads by Wordsworth and Coleridge?

  1. The Romantic Period
  2. The Classical Period
  3. The Renaissance Period

Answer: a

 


Read More: MCQs on Prose Of The Age Of Pope


Q12. Who chose the language of the common people as the vehicle of his poetry, and was the first point of attack of the artificial and formal style of Classical school of poetry?

  1. Oliver Goldsmith
  2. Coleridge
  3. Wordsworth

Answer: c

 

Q13. Which Age can be called as the first Romantic Age in English Literature because of having the characteristics of Romanticism?

  1. Elizabethan Age
  2. The Puritan Age
  3. The Restoration Age

Answer: a

 

Q14. Which Age can also be termed as the Romantic Revival?

  1. Elizabethan Age
  2. The Romantic Age
  3. Both a and b

Answer: b

 

Q15. The poets of which period always looked back to the Elizabethan masters- Shakespeare, Spenser and others, and got inspiration from them?

  1. The Romantic Age
  2. The Puritan Age
  3. The Age of Pope

Answer: a

 

Q16. Which became the important spearheads of the Romantic Movement?

  1. Coleridge’s supernaturalism
  2. Wordsworth’s naturalism
  3. Both a and b

Answer: c

 

Q17. The Classical Age was the Age of prose while the Romantic Age was the Age of_______.

  1. Drama
  2. Poetry
  3. Novel

Answer: b

 

Q18. The essence of which movement was that literature must reflect all that is spontaneous and unaffected in nature and in man, and be free to follow its own fancy in its own way?

  1. Romanticism
  2. Classicism
  3. Both a and b

Answer: a

 


Read More: MCQs on Prose Of The Age Of Pope


Q19. Which poets were belong to the first Romantic generation?

  1. Keats, Shelley, Leigh Hunt , Hazlitt, Byron
  2. Wordsworth, Coleridge, Southey, Scott
  3. Both a and b

Answer: b

 

Q20. Which poets were belong to the second generation of  Romantic writers?

  1. Keats, Shelley, Leigh Hunt , Hazlitt, Byron
  2. Wordsworth, Coleridge, Southey, Scott
  3. Both a and b

Answer: a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *