MCQs on Romantic Poetry Quiz

MCQs on Romantic Poetry Quiz

Romantic Age Poetry – Definition


Romantic Age of English poetry which was the antithesis of Classical poetry had many complexities. Unlike Classical poets who agreed on the nature and form of poetry, and the role that the poet is called upon to play, the Romantic poets held different views on all these subjects. The artistic and philosophic principles of neo-classical poetry were completely summarized  by Pope, and they could be applied to the whole of Augustan poetry. But it is difficult to find a common denominator which links such poets as Wordsworth, Coleridge, Scott, Byron, Shelley and Keats, they all were the Romantic Poets of Romantic era, and their poetry is classified into three groups; The Lake Poets (W. Wordsworth, S.T Coleridge, Robert Southey), The Scott group (Sir Walter Scott, Thomas Campbell, Thomas Moore) and The Younger group (Byron, Shelley, Keats). Here we discuss about the characteristics of Romantic Age Poetry in the form of MCQs. All the MCQS on Romantic Age of poetry quiz are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Romantic Age Objective Questions


All of these Romantic Age poetry MCQs Objective questions and answers includes critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts of englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of NTS, FPSC, PPSC, PCS, CSS, B.A, B.A(Hons), M.A, M.Phil, Phd, Teachers & Lecturers Entry Tests and all other competitive examinations in Pakistan and also for foreign students and foreign study. We are waiting for yours positive feedback also.


Romantic Age Poetry Characteristics MCQs [Quiz]


Poetry Of Romantic Age Characteristics :

Q1. Which Age in English literature produced great giants in the field of poetry, and was also the Age of revolutionary change?

  1. Elizabethan Age
  2. Jacobean Age
  3. Romantic Age of poetry

Answer: c

 

Q2. The most distinctive mark which distinguished the Romantic poets from the Classical poets was:

  1. imagination
  2. town and the cultural society
  3. poetry of argument and criticism

Answer: a

 

Q3. During which century, imagination was not a cardinal point in poetical theory?

  1. 17th century
  2. 18th century
  3. 19th century

Answer: b

 

Q4. Whose poets were less interested in the mysteries of life than in its familiar appearances?

  1. Pope, Johnson, Dryden
  2. Wordsworth. Keats, Shelley
  3. Both a and b

Answer: a

 

Q5. The poets who were conscious of a wonderful capacity to create imaginary worlds or for them imagination was fundamental in the field of poetry are:

  1. Pope, Johnson, Dryden
  2. Wordsworth. Keats, Shelley, Coleridge, Southey
  3. Both a and b

Answer: b

 

Q6. Who conceived of the world of facts as an “inanimate cold world”, in which object, as objects, are essentially fixed and dead”?

  1. Pope
  2. Coleridge
  3. Wordsworth

Answer: b

 

Q7. The poem written by Coleridge in which he thought that the task of poetry is to convey the mystery of life by the power of imagination is /are:

  1. The Rime of Ancient Mariner
  2. Christable
  3. Both a and b

Answer: c

 


Read More: MCQs on Jacobean and Caroline Drama Features and Characteristics 2021


Q8. Who called poetry “the Expression of the Imagination”?

  1. Shelley
  2. John Milton
  3. Shakespeare

Answer: a

 

Q9. For which Romantic poet, imagination is that absorbing and exalting faculty which opens the way to an unseen spiritual order?

  1. Shelley
  2. Wordsworth
  3. John Keats

Answer: c

 

Q10. The only common characteristic that we find in all the Romantic poets of the Romantic Age in their poetry and which could not be controlled by any rules and regulations is:

  1. criticism
  2. imagination
  3. represent the artificial way of life in poetry

Answer: b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *