MCQs on Gothic Novel In Romantic Age

MCQs on Gothic Novel In Romantic Age

Gothic Novel In Romantic Age


The great novelists of the Romantic Age are Jane Austen and Scott, but before them, some novelists came under the spell of medievalism and wrote novels of ‘terror’ or the ‘Gothic novelsThe gothic novel, also referred to as Gothic horror, is a genre of literature that combines elements of both horror and romance. The origin of this type of fiction can be ascribed to HoraceWalpole’s (1717-97) The Castle of Otranto (1746). Here the story is set in medieval Italy, and it includes a gigantic helmet that can strike dead its victims, tyrants, supernatural intrusions, mysteries and secrets. There were several imitators of such a type of novel during the eighteenth century and the Romantic Age. All the MCQs on “Gothic Novel In Romantic Age” Multiple Choice Questions are published according to the new study syllabus.


Read More: MCQs on Romantic Age Objective Questions


These online MCQs quiz questions with answers on “Gothic Novel” contain top objective interview quiz questions with answers, including the critical history of English Literature from the Beginning to Post Modern & Post Colonial Literature in different posts englishliteraturemcqs.com preferably for the preparation of Jobs, interviews, and other competitive exams including overseas students. In every post of the English Literature MCQs Online Test, we are waiting for your positive feedback.


Gothic Novel In Romantic Age [Quiz Questions and Answers]


Frankenstein Gothic Novel:

Q1. A Gothic novel ‘Frankenstein’ is written by whom in the Romantic Period to define Gothic fiction?

  1. Mathew Lewis
  2. Mary Shelley
  3. Charlotte Bronte

Answer: b

 

Q2. Which Gothic novel has been called the first science fiction novel?

  1. Vathek, (1786)
  2. The Castle of Otranto (1765)
  3. Frankenstein

Answer: c

 

Q3. The father of Mary Shelley was:

  1. William Godwin
  2. Lord Byron
  3. Charles Maturin

Answer: a

 


Read More: Objective Questions on Gothic Novel


Q4. Whose philosophical ideas were much adopted by Mary Shelley?

  1. Her friend
  2. Her father
  3. Her husband

Answer: b

 

Q5. In ‘Frankenstein’, who concluded that: man’s obsession with perfection can ultimately end in ruin?

  1. Mary Shelley
  2. Percy Bysshe Shelley
  3. William Godwin

Answer: a

 

Q6. The publication of which Charles Maturin Gothic novel, for which some critics have called the Classic Gothic novel and for others marks the end of the true Gothic novel?

  1. Frankenstein
  2. Melmoth the Wanderer (1820)
  3. Both a and b

Answer: b

 


Read More: MCQs on Romantic Poetry Quiz


Q7. Before his death Charles Maturin produced which novel, a novel planned as the first of a projected trilogy of historical romances?

  1. Melmoth the Wanderer (1820)
  2. The Albigenses (1824)
  3. None

Answer: b

 

Q8. The most famous parody of the Gothic in the novel “Northanger Abbey” (1818), is written by:

  1. Jane Austen
  2. Emily Bronte
  3. Eliza Parsons

Answer: a

 

Q9. Whose novel is valuable for including a list of early Gothic works since known as the Northanger Horrid Novels?

  1. Peter Will
  2. Eliza Parsons
  3. Jane Austen

Answer: c

 

Q10. ‘Clermont’ an early Gothic fiction, is written by:

  1. Charlotte Bronte
  2. Regina Maria Roche
  3. Matthew Lewis

Answer: b

 


Read More: MCQs on Jane Austen As A Novelist Of The Romantic Age


Q11. ‘The Midnight Bell’, an early Gothic novel is written by:

  1. Francis Lathom
  2. Emily Bronte
  3. Matthew Lewis

Answer: a

 

Q12. Another  example of Gothic Parody by Eaton Stannard Barrett is:

  1. The Midnight Bell
  2. The Heroine
  3. Northanger Abbey

Answer: b

 


Read More: MCQs on Lake Poets of Romantic Age


Q13. Who was a fatuous female protagonist with a history of novel-reading, fancies herself as the heroine of a Gothic romance?

  1. Mary Shelley
  2. Cherry Wilkinson
  3. Jane Austen

Answer: b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *